csillagfényes előadások

2021.08.06. 19:45

Imádja a közönség Salgótarján első szabadtéri színházi fesztiválját

Ilyenkor szokás azt mondani, hogy felgördült a függöny. Ezúttal azonban ez nem lenne pontos fogalmazás, mert a hét előadásból álló Zenthe Nyár című színházi programsorozat a minap valóban elkezdődött, de a Fő téren felállított színpad nyitott előterű és értelemszerűen más rendszerű a 820 főt befogadó nézőtér is. Mint ahogyan a városban szokatlan, újszerű maga a kezdeményezés is.

Csongrády Béla

Fotó: Hegedus Mark

Nem véletlen, hogy az egyik ötletgazda, Simon Lajos színházigazgató is az erre való utalással kezdte a nyitóelőadás telt házas közönségéhez szóló köszöntőjét. Elmondta, hogy az évek során sokféle szituációban állt már a publikum előtt, de ilyenben még soha. Ez egyrészt a lassan egy esztendős pandémia-szünet, másrészt az először rendezett szabadtéri sorozat következménye.

Bővebben fejtette ki hasonló gondolatait a megyei jogú város polgármestere, Fekete Zsolt megnyitóbeszédében. Kiemelte, hogy a kemény megmérettetésekkel teli időszakot követően az élet lassan visszanyeri természetes jogait és megnyilvánulási formáit. Az itt élők is nagyon vágytak már a társas lét, benne a korábban lüktető színházi élet újraindulására, megpezsdülésére.

S ezt az igény a társulat meg sem várva az őszi, duplán jubileumi – a várossá nyilvánítás 100. és a színházalapítás 10. évfordulóját ünneplő – szezonkezdetet, Nógrád legnagyobb színházi rendezvényével, Salgótarján első nyári szabadtéri színházi fesztiváljával, kellemesen szórakoztató csillagfényes produkciókkal kívánta, illetve kívánja kielégíteni. S a város kulturális, művészeti életének új – és remélhetően meggyökeresedő – programja minden bizonnyal öregbíti a város hírnevét is.

Fekete Zsolt utalt arra is, hogy az önkormányzat és a színház közös akciója révén nyolcszáz jegyet adományoz a járvány ellen az élvonalban helytállt kórházi, rendelőintézeti, mentőszolgálati, háziorvosi, kereskedelmi, rendvédelmi, tömegközlekedési szolgálatot teljesítőknek. A városvezető bejelentette, hogy a két említett évforduló alkalmából új kamaratermet is kialakítanak a Fő téri kávéház mellett. A beszéd a színház A Zenthe visszavár! mottójával kívánt jó szórakozást a nagy számban megjelenteknek.

A hivatalos megnyitó előtt illetve követően néhány közvetlenül érintett szakmabeli illetve az első előadás nézői között gyűjtöttünk véleményeket. Susán Ferenc produkciós vezető, rendező szerint ez a kezdeményezés újabb mérföldkő a színház évtizedes történetében. Örömteli a közönség reagálása, annál is inkább, mert ez a forma más felkészülést és helytállást követel valamennyi közreműködőtől.

Andó Ákos értékesítési vezető a közönségszervezők kedvező tapasztalatairól számolt be és megemlítette, hogy e sorozattal a szponzoráció új formái is együttjárnak. Sándor Dániel műszaki vezető elmondta, hogy számukra bonyolultabb, nehezebb feladatokkal jár a szabadtéri játék, de egyszersmind a magasabb szintre lépés követelményeit is felszínre hozza. Kökényessy Ágnes színésznő nagyon szeret e módon játszani, még akkor is, ha alkalmasint hangosabban kell beszélni, énekelni. Rácz János és Farkas Zoltán színművészek szintén a sajátos közeghez való igazodás követelményeiről beszéltek, de azt is hozzátették, hogy már sok tapasztalatot szereztek e téren.

Kaszás Attiláné és Papp Gyuláné salgótarjáni nézők mind a hét előadásra vettek bérletet, a szintén helyi Rozmán Antal és felesége négy produkciót terveznek megnézni, mert a többit már látták korábban a színházteremben. Horváth Dezső nyugdíjas – nem mellesleg a pécsi színháznál dolgozott – és társa Kisterenyéről vállalták az előadások megtekintését. Valamennyi megkérdezett egyetértett abban, hogy remek ötlet, kitűnő kezdeményezés e sorozat. S e kedvező vélemények a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című nyitódarab fogadtatásában is megnyilvánultak.

A Zenthe Nyár további előadásai

Augusztus 7-én, szombaton Az ördög kerül színre. Esőnap: 8-a. Augusztus 9-én a 6árok – A béke ára című produkciót mutatja be a Nógrád Táncegyüttes. Esőnap: 10-e. Augusztus 12-én lesz látható a Tanulmány a nőkről című zenés vígjáték. Esőnap: 13-a. Augusztus 14-én 11 órakor A vén diófa titka című mesejáték, illetve este az Operettgála lesz műsoron. Esőnap: 15-e. Augusztus 16-án lesz a premierje az Énekes madár székely népi játéknak. Esőnap: 17-e. Az előadások kezdete: 20.30 óra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában