pályázat

2021.04.05. 14:31

Több mint egymillió forintból készült el a Nógrád értékeiről szóló kiadvány

A helyi önkormányzat még tavaly nyert egymillió forintot a Hungarikum nevezetű pályázaton, a Nógrádi értékek és történetek című kiadvány létrehozására. A Végh József, Nyugat-Nógrád helytörténésze által szerkesztett könyv a napokban készült el.

L. J.

– A támogatás összegén kívül a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány százezer forinttal, a Nógrádi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat százötvenezer forinttal, valamint községünk önkormányzata százhúszezer forinttal járult hozzá a könyv megjelenéséhez – mondta Varga Richárd, Nógrád polgármestere.

Végh József elmondta, hogy a Nógrádi értékek és történetek című könyv két részből áll.

– Az első rész a nógrádi értéktárat tartalmazza, amelynek része a település épített öröksége, a természeti környezete, a hagyományai és a gasztronómiája. A másodikban helyet kaptak a községgel kapcsolatos irodalmi feldolgozások, a várhoz kapcsolódó történetek, illetve egyéb érdekességek. A kiadvány egyik különlegessége pedig az, hogy Kalocsai Attila gyűjtőnek köszönhetően tartalmazza a Nógrádi vár korabeli ábrázolásait is – hangsúlyozta a helytörténész, aki már negyven éve gyűjti az információkat a nyugat-nógrádi térségben található településekről. Hozzátette: – A könyvet minden nógrádi háztartás megkapja majd ajándékba.

Végh József kitért arra is, hogy a tavalyi Hungarikum pályázat által nemrégiben megjelent Nagyoroszi és Diósjenő értéktára is. Idén pedig öt település pályázott a közreműködésével a kiadvány elkészítésére. A helytörténész bízik benne, hogy ezen falvak is elnyerik a szükséges támogatást a könyv létrehozására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában