alkotó

2021.04.20. 14:11

Az emberi testet tartja a legnemesebb vászonnak a nógrádsipeki művész

Bakos Tamara képzőművész, grafikus kapta Szécsény Város Önkormányzatának díját 2020-ban. A díjat többek között a Szécsényi Őszi Tárlaton bemutatott egyedi absztrakt alkotásával érdemelte ki.

Lászlók Judit

Bakos Tamara mindig is rajzolni szeretett a legjobban. Édesapja Bakos Ferenc képzőművész, akinek a példája nagy hatással volt rá. Tőle tanulta meg a rajzi alapokat, ezért már nagyon pici gyerekként láthatta a kép születésének misztériumát. Így felnőttként apja nyomdokaiba lépve ő is képzőművész, grafikus lett.

– A rajzot állítottam a középpontba az iskolai tanulmányaim során. A rajzérettségi után grafikusként tanultam tovább Budapesten. Ezt követően az Eszterházy Károly Főiskolán rajztanári, majd az egyetemen vizuális és környezetkultúra tanári diplomát szereztem – mondta Bakos Tamara, aki jelenleg Nógrádsipeken él a családjával.

A tehetséges képzőművész foglalkozik többek között festészettel, digitális grafikával, szobrászattal, rajzzal, valamint egyedi tervezésű tetoválásokat is készít.

Bakos Tamara képein aktokat állít kompozíciókba
Fotó: Beküldött fotó

– A legnemesebb vászon számomra az emberi test, ezért amikor tetoválok, a dizájn mellett a minőségre és a precizitásra is nagyon odafigyelek. Megtisztelő dolog számomra, amikor alkotásomat egy ember egész életén át, boldogan viseli – hangsúlyozta Bakos Tamara.

Mint mondja, nagyon sok minden inspirálja: különböző élethelyzetek, érzések, gondolatok, vizuális impulzusok, technikák és mindenféle kultúrák és azok művészete. Éppen ezért az alkotásai is rendkívül különlegesek és egyediek.

– A figurális képeimen emberi aktokat állítok különböző kompozícióba, és az ábrázolt testhelyzettel, mimikával fejezek ki érzéseket. A szobraim geometriai formák elemzéséből gyökereznek a matematika és a minimalizmus elveit tanulmányozva. Amikor absztrakt képet festek, szabadon játszom a színekkel, élvezem azt, ahogy ecsetvonásaimmal betöltöm a fehér vásznat és egy új világ születik meg. A grafikai munkáimat az aprólékosság, részletgazdagság és fókuszált, elmélyült munkafolyamat jellemzi – mondta a képzőművész. Hozzátette: – Nagyon sokféle technikát használok. Mindig nagyon érdekeltek a különböző képzőművészeti kifejezési lehetőségek, ugyanis minden eljárásban új kihívások vannak. A választott technika pedig nagyban befolyásolja azt, hogy egy témából milyen kép lesz.

Bakos Tamara egy absztrakt alkotása jelenleg is megtekinthető a Szécsényi Őszi Tárlaton, amellyel Szécsény Város Önkormányzatának díját is elnyerte.

– Az elmúlt években számos különböző Nógrád megyei és országos tárlaton kaptam díjakat, azonban Szécsény önkormányzatának elismerése különleges jelentőséggel bír, hiszen Szécsény a szülővárosom – mondta Bakos Tamara. A képzőművész jelenleg több projekten is dolgozik, és bízik benne, hogy a kö­zeljövőben megmutathatja majd ezeket a nagyérdeműnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában