függöny

2021.02.26. 15:14

Újabb próbafolyamatot kezdett a tarjáni színház, jobb időket remélve

Közismert, hogy a vendéglátóipar és a turizmus mellett a kulturális szféra is a vírusjárvány vesztes területei közé tartozik, hiszen az intézmények november óta kénytelenek zárva tartani. Így van ez a színházak esetében is. Azonban minden társulat másként reagál a nem kívánatos helyzetre, és különböző módokon próbál valamiféle kiutat találni.

Csongrády Béla

Ez derült ki a helyi Zenthe Ferenc Színház e hét eleji olvasópróbáján is, ahol a megjelent stábot – köztük éppen az idénre szerződtetett társulati tagokat – Simon Lajos igazgató köszöntötte. Mielőtt a következő előadás konkrét feladatairól, előkészületeiről szó esett volna, a direktor tágabb értelemben vázolta a színház vezetőivel kialakított terveket. Ennek lényege, hogy úgymond előre menekülnek, ami azt jelenti, hogy megpróbálják realizálni, befejezni az idei évadra meghirdetett programot.

Ezért mentek végig Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékának – a január végi magyar kultúra napjára tervezett – próbafolyamatán, és noha azt még nem mutatták, máris elindították az olvasópróbákat a IV. Henrik című drámája esetében. E színművet eredetileg március 27-ére, a színházi világnapra időzítették volna. Sőt, abban is bíznak, hogy még nyárig színre kerülhet Bródy Sándor: A tanítónő című színműve, és talán még Olt Tamás Hét randiját is láthatja a bérletes közönség, amelynek köszönet jár kitartásáért, ügyszeretetéért. Egyszersmind kialakították már a következő évadtervek gerincét is.

Luigi Pirandello (1867–1936) olasz író neve leginkább drámái révén lett világszerte ismert és elismert – utóbbit Nobel-díja is igazolja. 1920-as évek eleji darabját a Zenthe színház társulata Susán Ferenc szakmai irányításával viszi színre.

A rendező elmondta, hogy a dramaturg Sándor Zoltánnal, valamint a díszlet- és jelmeztervező Pallós Nellivel sokat gondolkodtak azon, hogy milyen elvek szerint és milyen képi világban jelenítsék meg egy lovasbalesetet szenvedett elmesérült, majd önmagát IV. Henriknek nevező, a pápával is viszályban álló német-római császárként feltételező arisztokrata különös történetét. Azaz megőrült vagy csak szerepet játszik, s környezete hogyan viszonyul e nehezen eldönthető kérdéshez. Sándor Zoltán arról beszélt, hogy komoly kihívást jelent a stáb minden tagja számára ez az egzisztencialista filozófia ihlette darab, amely lényegesen többről szól, mint az említett sztori. Olyan dilemmákat vet fel, minthogy meddig tart a normalitás, megismerhető-e a világ, s érdemes-e egyáltalán ebben élni. Annál is inkább, mert mindenki álarcot visel, önmaga és mások előtt takargatja igazi arcát. Pallós Nelli – évek óta munkatársa és tavalytól tagja is a társulatnak – bemutatta a díszlettervét, amely – mit Susán Ferenc utalt rá – egy pánikszobának ábrázolt kastélybelsőre épül. A jelmezek lényegében a mai viseletre hajaznak, de alkalmasint átvezetnek a több mint száz évvel ezelőtt játszódó eseményekig.

A remek szereposztásban zömében társulati tagok kaptak helyet. A címszerepet Kaszás Gergő Jászai Mari-díjas színművész játssza, de közreműködik az előadásban a szintén Jászai Mari-díjjal kitüntetett Bozó Andrea is. A további szerepeket Albert Péter, Baksa Imre, Farkas Zoltán, Hege Veronika, Kántor Zoltán, Kecskés Alexisz, Máté Krisztián, Móczár Bence és Rácz János személyesíti meg. A rendezőasszisztensi feladatokat Kántor Zoltán látja el.

A Zenthe színház nem adja fel, teljesíti terveit és új utakat keres

L. Pirandello: IV. Henrik című színművének e hét elején tartott első olvasópróbáját Simon Lajos társulati igazgató mondandója vezette be. Azt hangsúlyozta, hogy a Zenthe Ferenc Színház a vírusjárvány miatti korlátozások természetszerű figyelembe vétele mellett – ha nem is az eredeti formában, időpontokban – igyekszik megvalósítani a 2020/21-es évadra megfogalmazott terveit. Ez az elhatározás persze nem kis mértékben a járványhelyzet következő hetekbeli alakulásától függ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában