siker

2020.12.03. 17:30

Újabb sikereket ért el Balassagyarmat fiatal zongoraművésze

Magyar Valentin, a balassagyarmati zongoraművész nyerte meg a New-York-i Magyar Kulturális Intézet Fiatal tehetségek a klasszikus zenében elnevezésű versenyét. Az újabb siker kapcsán beszélgettünk a fiatal tehetséggel.

Lászlók Judit

Magyar Valentin már ötéves korában elkezdett járni a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolába

Forrás: NMH-fotó

Magyar Valentin már gyermekként is nagy érdeklődést mutatott a zene iránt. Édesanyja elmondása szerint az otthonukban lévő öreg zongora mellől szinte alig lehetett elrángatni. Ezért a kis Valentint már ötévesen beíratták a helyi Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol Somogyvári Ildikó tanárnő segítségével fejlődhetett.

– A legelső szakmai sikeremet 2013-ban a nyíregyházi XIII. Országos Zongoraversenyen értem el, ahol kiemelt első helyezést kaptam – mondta el lapunknak Magyar Valentin. Hozzátette: – Ugyanebben az évben kezdtem tanulmányaimat a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművésznél. Majd 2015-ben felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe. Tavaly ősztől pedig az egyetem klasszikus zongora szak alapképzésére járok, ahol a jelenlegi tanáraim Némethy Attila és Szokolay Balázs.

Az ifjú zongoraművész hazai és külföldi pódiumok rendszeres fellépője. Visszatérő résztvevője Takács-Nagy Gábor, lan Fountain és Fejérvári Zoltán kurzusainak, a balassagyarmati Zene határok nélkül nemzetközi muzsikustábornak, a Bozsoki Zenei Fesztiválnak és a Kaposfestnek. Emellett számos neves megmérettetésen szerepelt sikeresen.

Legutóbb éppen a New York-i Magyar Kulturális Intézet Fiatal tehetségek a klasszikus zenében elnevezésű versenyét nyerte meg.

Magyar Valentin már ötéves korában elkezdett járni a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolába
Fotó: NMH-fotó

 

– Ez teljesen újfajta kezdeményezés volt, mivel tulajdonképpen online zajlott. A célja pedig elsősorban az, hogy térnyerést biztosítson az itthon és a külföldön élő fiatal magyar pályakezdő zongoristák számára – mondta Magyar Valentin.

A tehetséges zongorista három napot szánt arra, hogy a hangfelvevőjével és a telefonjával kombinálva felvegye a harmincperces anyagot. Mint mondja, a felvétel elkészítésekor rendelkezésére állt egy jó minőségű kölcsönhangszer, amivel korrekt minőségben tudta megalkotni a videóját. A nyertes műsora tartalmazta többek között Beethoven Waldstein szonátájának egy részletét, Dohnányi Ernő Winterreigen válogatását, valamint Liszt Ferenc 1. Mefisztó keringőjét.

– Úgy gondoltam, hogy van esélyem jó eredménnyel zárni a programot. Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy a versenyek előtt próbálok tudatosan nem számítani semmire sem, és inkább igyekszem az előadásomra összpontosítani – mondta az ifjú zongoraművész.

Hozzátette: – Mivel ez volt az első online versenyem, kicsit elbizonytalanodtam, azonban a zsűri elismerése rendkívül jólesett. Az eredmény pedig arra buzdít, hogy több ilyen jellegű megmérettetésen vegyek részt, illetve több felvételt kell készítenem a virtuális közönség számára. Emellett a jövőben szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni a repertoár építésére.

A fiatal zongoraművész a napokban már be is adta jelentkezését egy újabb zongoraversenyre. Így nem kizárt, hogy hamarosan ismét egy általa elnyert díjról számolhatunk be.

Számos nemzetközi zenei megmérettetésen teljesített kiemelkedően

Magyar Valentin több nemzetközi zongoraverseny díjazottja. A szlovéniai Velenjében megrendezett III. Aci Bertoncelj Nemzetközi Zongoraversenyen korosztályának ezüst fokozatát nyerte el 2016-ban. Egy évvel később pedig az ausztriai Grazban az V. Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen lett második, illetve a legjobb Bartók-mű interpretációjáért járó különdíjat is ő kapta meg. Ezt követően 2018-ban első díjat nyert a balassagyarmati 32. Nemzetközi Előadói versenyen. Idén februárban a Yamaha Hangszeres Verseny győzteseként Yamaha Ösztöndíjat szerzett. Mindezek mellett 2017-ben elindult a Virtuózok komolyzenei tehetségkutatóban, ahol a középdöntőig jutott. A tavalyi évtől pedig részt vesz a Kamara Akadémia Egyesület mentorprogramjában, ahol hosszú távú együttműködést folytat Fejérvári Zoltán zongoraművésszel, Várdai István csellóművésszel, Baráti Kristóf hegedűművésszel, Szűcs Máté brácsaművésszel és Hornyák Balázs fuvolaművésszel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában