Interjú

2020.11.16. 11:30

Album mutatja be a hegyek mátranováki szerelmesének életművét

Nagy Izidorné Batta Szilvia országszerte több önálló és csoportos kiállításon bemutatkozott már festményeivel, munkásságát különdíjakkal is elismerte a szakma. A sokoldalú mátranováki alkotónak nemrég jelent meg a Hegyek bűvöletében című életmű albuma, amely mintegy száz festményén keresztül villantja fel szeretett művészetét.

Palchuber Kinga

A könyv kilencvenkét oldalon keresztül mutatja be a nyugdíjas alkotó képeit

Fotó: Hegedűs Márk

– A kezemben tartom nemrég megjelent kilencvenkét oldalas, igényesen kidolgozott könyvét, amelyet fellapozva száz szebbnél szebb festményen keresztül ismerhetem meg alkotói munkásságát. A címre utalva meg kell, hogy kérdezzem: a hegyek bűvöletében szeret alkotni?

– Csodálatos helyen élek itt Nógrád megyében, ezt a tájat egyszerűen képtelenség nem megörökíteni! A könyvben három témakört különítettünk el a szerkesztőkkel attól függően, hogy a szülőföld, a hazai vagy a külföldi tájak ejtettek-e a rabul alkotás előtt. Képeimen elsősorban a természet szépségét örökítem meg, de az állatokat, a virágokat, az emberi érzelmeket, a mozdulatokat, illetve a fontos emlékeket is megfestem. Többféle technikával kísérletezem: grafittal, tollal, pasztellel, olajjal, akrillal festek meg mindent, ami kedves a lelkemnek. Bármit is alkossak, olyankor minden gondom elszáll…

– Régóta tervben volt már, hogy egy életműalbummal keretbe foglalja az elmúlt 16 esztendő képzőművészeti munkásságát?

– Az elmúlt évek alatt sok képet készítettem, amelyeket az otthonomban őrzök. Kedves barátnőm vetette fel az ötletet, hogy egy könyvkiadó támogatásával mutassuk be e festményekből a legkedvesebbeket. Először tiltakoztam, de már örülök, hogy rábeszélt. Az Élő Irodalom – Élő Könyv Kiadó befogadta az ötletet, hogy a különböző technikával készült alkotásaimat a kezdetektől napjainkig csokorba gyűjtsem. A képek mellett az albumban Király Mandi bátonyterenyei festőművész a művészetemet elemzi, míg dr. Laczkó Ilona életem történetét írja le. Hálás vagyok a mátranovákiaknak, akik a könyvbemutatón mellettem álltak és további munkára biztattak.

– Mindig arról álmodozott, hogy festményeit szélesebb közönségnek is megmutassa?

– Már fiatalon is szerettem volna megmutatni, hogy mi lakozik bennem. A munka és a család mellett azonban nem volt elég időm részt venni továbbképzéseken, így kezdetben csak autodidakta módon foglalkoztam a művészettel. Nyugdíjasként már egyre több lehetőséget megragadtam a fejlődésre és a bemutatkozásra: többek között részt vettem a Szőnyi István Szabadegyetem kurzusain, alkotói klubokhoz és táborokhoz csatlakoztam. Országszerte mintegy húsz önálló és még több csoportos kiállításon szerepeltem a munkáimmal.

A könyv kilencvenkét oldalon keresztül mutatja be a nyugdíjas alkotó képeit

– Néhány éve a mátranováki Maszat Szakkör vezetőjeként segíti a szépkorúak és az ifjak művészi fejlődését.

– „Te szeretsz festeni és tanítani, mi pedig szeretnénk többet tudni a pont, pont, vesszőcskénél…” – ezzel noszogattak a helyi nyugdíjasklub alkotni vágyó tagjai, hogy szakköröket tartsunk. Igazán jó ötlet, hogy a szépkorúak közösen megismerjék a különféle technikák titkait. A szakkörökön sokat nevetünk, mindenki élvezi az együtt töltött hasznos időt. A salgótarjáni ifjúsági házban, valamint Mátranovákon a művelődési házban és az iskolában is lehetőséget kaptunk már a bemutatkozásra. Hamarosan a kultúrházban újra kiállításunk nyílhat népi ihletésű képeinkből.

– Szívügyének tartja, hogy a környék alkotóit szélesebb körben is megismerje a lakosság?

– Még 2004-ben, az első Mátra-napokra készítettünk egy füzetet, amelybe összegyűjtöttük az ügyes kezű mátranováki alkotókat. Ezt követően mégis hiányérzetem volt, mert akkor – terjedelmi korlátok miatt – sokan kimaradtak a felsorolásból. Emiatt három éve az otthonomban szerveztem egy találkozót, ahol a helyi és a vendégalkotók megismerhették egymás művészetét. Az ott bemutatott művekből kiállítást is rendeztünk. E találkozásokkal hagyományt teremtettünk a faluban és hirdetjük: mennyi tehetség él közöttünk! Szeretném, ha ez a tradíció folytatódna!

– Miben látja a siker titkát?

– A kezdetektől azt vallom, hogy az embernek nem kell minden ecsetvonással műremeket alkotnia. Néha csak hagyni kell, hogy az alkotás öröme önmagában elvarázsolja a szívet és a lelket…

– Hogyan tovább?

– Szeretnék továbbra is sokat festeni, hogy a világ szépségeit megláttatva minél több emberrel megszerettessem az alkotás örömét.

Ötven éve szerezte meg diplomáját

Nagy Izidorné Batta Szilvia már kislányként is igazi művészlélek volt, amely felnőttkorában is végigkísérte. Tizenhat évvel ezelőtt kezdett el komolyabban elmélyülni a festészet világában, amikor a Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet pályázatán az egyik tollrajzával különdíjat érdemelt ki. Pedagógusként 43 éven át egyengette a mátranováki általános iskolások életét, ahol rajzot is tanított. Igazán boldoggá az tette hivatásában, amikor sikerült megláttatnia a gyerekekkel a művészet szépségét. Idén ötven éve volt annak, hogy megszerezte tanítói végzettségét, amelyért aranydiplomáját is átvehette. Nagy Izidorné készítette Helena Ladisla Újratalálkozás az Adriánál és a Villámok Endréd felett című könyveinek illusztrációit. A festés mellett nagy szerelme a kertészkedés és az olvasás. Sikeres és aktív közösségszervezői munkáját Mátranovák Község Önkormányzata oklevéllel jutalmazta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában