A járvány átírta a salgótarjáni múzeumok éjszakája idei forgatókönyvét

A múzeumok éjszakáján az intézmények igyekeznek sokszínű, gazdag tartalmú kínálattal a közönség rendelkezésére állni. Nem lett volna ez másként ebben az évben sem, csakhogy a tervezőmunkát, a szervezést – mint oly sok más területen – alaposan átírta, sok elemében meg is hiúsította a világméretű vírusjárvány.

Csongrády Béla

Tavaly rekordot döntött a látogatók száma, idén erre csak virtuálisan lesz esély

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Mint Shah Gabriella, a megyeszékhelyi Dornyay Béla Múzeum igazgatója elmondta, a korábbiakban mindig nagyon fontosnak tartották ezt a nyári programot, mert ennek rendezvényeire olyan érdeklődőket is meg tudtak szólítani, akik nem tekinthetők rendszeres múzeumjáróknak. Az utóbbi évek látogatói csúcsát tavaly érték el több mint négyezer fővel.

Idén azonban, sajnos az ismert kényszerűség okán, módosítani voltak kénytelenek előzetes elképzeléseiken és a hangsúlyt áthelyezték az úgynevezett online térbe, ahol az elmúlt pár hónapban nagyon erős lett a jelenlétük. Kollégáival együtt sok tartalmas ötletet dolgoztak ki, illetve realizáltak. Például jelesebb történelmi eseményekről rövidfilmeket készítettek felnőtteknek és gyerekeknek, születtek oktatási segédanyagok, tartanak virtuális tárlatvezetéseket, túrákat, s kvízekkel, játékokkal is jelentkeztek.

Tavaly rekordot döntött a látogatók száma, idén erre csak virtuálisan lesz esély
Fotó: H. M. / NMH

Az ezekre vonatkozó információk elérhetők honlapjukon és a közösségi oldalakon. Azonban 2020-ban – mint az eddigiekből is kiderült – nem folytathatják a múzeumok éjszakája hagyományait s a bevált, kedvelt módokon nem fordulhatnak a különböző társadalmi rétegekhez, korosztályokhoz. Ezt a múzeum valamennyi munkatársa nagyon sajnálja.

Viszont az intézmény is csatlakozott az EMMI kultúráért felelős államtitkársága által meghirdetett, Rábai Katalin által koordinált országos felhíváshoz, amely konkrét lehetőséget teremt a világhálón való bemutatkozáshoz.

Ennek részleteiről Fürth Vera, a Dornyay múzeum kulturális menedzsere adott lapunknak részletes tájékoztatást. A kiírás szerint fotón bemutatják a salgótarjáni intézmény legkülönlegesebb műtárgyait. Ezek élére Bártfai József zagyvapálfalvai bányakovács átlőtt inge kívánkozik, amely 2006-ban került a textilgyűjteménybe. Nevezett ebben a ruhadarabban az 1956. december 8-i tüntetést megtorló sortűz áldozataként lelte halálát.

Ritka kuriózumként tartják nyilván az 1950-es évek elejéről származó, egy méter magas – Prunner Gábor, Takács Géza és Venczel György által csiszolt – vázát is, amelyet négy ember vitt saroglyán a május elsejei felvonuláson. Ugyancsak különleges Gábler Vilmos – Shah Timor által digitalizált – 1910-es fényképe, amelyen a helyi kötődésű fotográfus a Halley-üstököst váró kirándulókat örökítette meg Salgón.

Bemutatják a Fő téri vasútállomáson 2016 óta látható, a múzeum által civil kezdeményezésre megvásárolt Mazsolának nevezett dízel tolatómozdony restaurálási folyamatát is. Szintén láthatják az érdeklődők a Dornyay Béla Múzeum Magyar Géza által tervezett, 1980-ban átadott késő modern kori épületét is, amelynek külső felületét több mint 50 ezer pirogránitból készült elem díszíti, belterének lépcsőháza pedig egy átlátszó henger köré szerveződik.

Az emeleti kiállítótermek a tetőn keresztül kapják világításukat. A beruházás az 1930-as évek óta az első volt Magyarországon, amelyet kifejezetten múzeumi céllal és funkcióval építettek.

Feleletválasztós nyereményjáték

Az országos felhívás részeként június 27-én élesedik a nyereményjátékokkal összekötött múzeumi séta, amely 15 kvízkérdésből áll majd a muzej.hu honlapon. Például fel kell ismerni, hogy mely intézmény homlokzata látható egy képen, hány résztvevőt szokott vonzani a múzeumok éjszakája, az utóbbi három évben kik voltak e rendezvény arcai. A főnyeremény egy 30 ezer forint értékű ajándékkártya lesz, de lehet nyerni családi belépőt a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba és valaki hazaviheti az FTC tavalyi bajnok játékosai által aláírt futball-labdát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában