100

2020.04.10. 16:44

Bélyeg készült Zenthe Ferenc emlékére

A Magyar Posta Zrt. a salgótarjáni színház névadóját, Zenthe Ferencet – születésének centenáriumára emlékezve – alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti.

P. K.

A bélyeg Nagy Péter grafikusművész tervei alapján készült

A Jeles magyar előadóművészek című sorozatot gazdagító alkalmi bélyeg ötvenezer példányban, Nagy Péter grafikusművész tervei alapján készült. A bélyegen a művész portréja látható, a borítékon megjelenő színházi maszk és filmszalag pedig felejthetetlen színházi szerepeit és tévéfilmjeit jelképezik. A bélyegzőben a színházi maszkok stilizált rajza ismétlődik. A szűkebb hazánk szülöttének képmásával ellátott bélyeg megvásárolható a Filapostán, egyes postahelyeken és a Magyar Posta internetes oldalán is.

A bélyeg Nagy Péter grafikusművész tervei alapján készült

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, érdemes és kiváló művész 1920. április 24-én született Salgóbányán. Zenthe Ferenc számos színpadi darabban és filmben szerepelt: fiatalon romantikus vígjátékok főszerepeit játszotta el, később főként jellemszerepeket formált.

Országos hírnevet A Tenkes kapitánya-sorozat címszereplőjeként szerzett, de sokan emlegetik mindenki kedvenc „Taki bácsijaként” is, a Szomszédok című teleregényben nyújtott alakítása miatt. Hangját adta többek között A Szabó család című rádiós telenovellához is, amely Európa leghosszabb életű családregényszerű rádiójátéka volt. A gyermekek a Vuk és Az erdő kapitánya című rajzfilmekből ismerhették meg orgánumát. Népszerűsége egész életében töretlen volt, az egyik legszeretettebb magyar színészként tartják számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában