Balassagyarmat/Salgótarján

2020.01.17. 14:47

Több nógrádi településen is Mikszáthra emlékeztek

A nagy palóc születésnapjához igazodva tartották meg a Mikszáth Kálmánról szóló megemlékezést Balassagyarmaton, a régi vármegyeháza előtt, az író szobránál.

Balassagyarmaton a vármegyeháza előtt koszorúztak

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A Mikszáth Kálmán Társaság nevében Pásztor Sándor alelnök köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, milyen fontos szerepet játszott A tót atyafiak szerzője életében Balassagyarmat, és amikor a negyvenéves írói jubileuma alkalmával a város hódoló küldöttsége elébe járult, kizárólag őket üdvözölte felállva.

Balassagyarmaton a vármegyeháza előtt koszorúztak
Fotó: Torjay Attila / NMH

A Balassi Bálint Gimnázium diákjainak verses-énekes műsorát követően dr. Szabó András Madách-díjas irodalomtörténész, Balassagyarmat díszpolgára mondott beszédet. Személyes emlékekkel kezdte, milyen meghatározó élményt jelentett számára a Palóc Múzeum Mikszáth-emlékkiállítása, benne is az a három kedves játék, a ló, a bárányka és a nyúl, amikről a magyar irodalom egyik legmeghatóbb novellája szól. Nem véletlen, hogy Mikszáthnak a kis Jánoska halála soha el nem múló fájdalom volt, és végakaratának megfelelően fia mellé helyezték örök nyugalomra.

Dr. Szabó András kifejtette: Mikszáth személyisége kikezdhetetlen, sokat tanulhat és meríthet belőle az utókor. Olyan prózatechnikát dolgozott ki, amivel messze megelőzte korát, írásaiban többször a jelentéktelen részleteket előtérbe helyezte, ugyanakkor ezek nélkül az egész átlátása elképzelhetetlen, mert neki az egész volt a lényeges. Nagyszerűen rajzolta meg az emberi jellemeket, példaként említve, hogy a lelki vonások hangsúlyozásával kedvessé tudta tenni az abszurd-őrült Pongrácz gróf alakját a Beszterce ostromában, és könyörtelenül élesen látta a maga körüli világot.

Megemlékezést tartottak az író születésnapján Salgótarjánban is, a Kodály iskola előtt álló Mikszáth Kálmán-szobornál. Itt az intézmény diákjai adtak műsort tanáraik közreműködésével.

Nem maradhatott ki a megemlékezések sorából a nagy nógrádi író szülőfaluja sem, Szklabonya, ahol Mikszáth emlékmúzeumánál tartottak megemlékezést csütörtökön. Budapesten is volt koszorúzás az író tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában