alkotás

2020.01.30. 11:49

A csipkeveréstől a fafaragásig mindenben jártas a szécsényi kézműves

Törökné Petró Mária életét – aki ma már nyugdíjas pedagógus – végigkísérte a közösségi szellem, a másokon való segítés és a népi kézműves alkotás. Ma már nem tanít, de a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületnek tagjaként – amelynek 2002-ben alapítója volt – aktívan dolgozik.

Sz. F.

Diákként inkább a sport töltötte ki szabadidejének nagy részét. Versenyszerűen atletizált, kézilabdázott, már akkor meghatározó szerepet töltött be életében a közösséghez való tartozás. Óvónői képesítést szerzett, majd elvégezte a gyógypedagógiai főiskolát, rendelkezik játék- és szabadidő-szervező képesítéssel, és játszóházvezetési végzettséggel.

Sok népi kézműves szakmát ismer, a kosárfonást is
Fotó: Sz.F. / NMH

Az ügyes kezű hölgy jártas a vesszőfűzésben, kosárkészítésben, csipkeverésben is. Csuhéból, textilanyagokból különböző játékokat, tárgyakat készít. Magáénak érzi a fafaragást is, különböző használati tárgyakat készít fából. Ahogy mondta, mindig is érdekelte a tárgyalkotó népi iparművészet. Szakmai táborokban sajátította az ismereteket, amelyeket aztán továbbfejlesztett. Úgy véli, amit az ember szeret, azt örömmel végzi.

Nem csak alkot, ismereteit másokkal is megosztja. Pedagógusként az iskolájában, ahol tanított, kézműves-foglalkozásokat tartott a gyerekeknek. Valamikor az 1980-as években a Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet szervezésében a pedagógusoknak is átadta ez irányú ismereteit. Legutóbb Rozsnyón, közművelődésben dolgozó szakemberek részére tartott ehhez hasonló foglalkozást.

Címkék#kézműves
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában