népművészet

2019.12.20. 19:45

A népviseleti babák készítésének kiemelkedő egyénisége a vizslási iparművész

Bocsi Éva a Salgótarjánban élő, Vizsláshoz és Kazárhoz kötődő népi iparművész, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagja, eddig több mint 150 hazai és külföldi kiállításon mutatta be alkotásait a népviseleti kazári és vizslási babákat, a főkötőket. Vizsláson és Kazáron sok szoknya van a lányon címmel nyílt kiállítása a közelmúltban a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

Szenográdi Ferenc

Bocsi Éva a hazai népviseleti babák készítésének kiemelkedő egyénisége

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az ünnepi megnyitó a rimóci Holecz Istvánné, a népművészet mestere adventi dalaival kezdődött, majd Stayer László, Szécsény polgármestere köszöntötte a vendégeket. Elismerően szólt azokról, akik ma ápolják, megóvják az egykori népi értékeket. Közéjük tartozik Bocsi Éva népi iparművész. Török János, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnöke beszédében kiemelte, hogy a 2008-tól egyesületi tagként dolgozó Bocsi Éva babakészítő mesternek éltető eleme a hagyományőrzés, a tárgyi népi kultúra és a népviselet ápolása, terjesztése.

Dr. Limbacher Gábor a múzeum igazgatója többek között arról szólt, hogy Bocsi Éva elkötelezett híve a népviseletnek. Nemcsak babákat készít, édesanyjával közösen van egy hímzésekből, szőttesekből álló házi múzeumuk, s ennek egy része a szécsényi kiállításon is látható.

Bocsi Éva a hazai népviseleti babák készítésének kiemelkedő egyénisége
Fotó: H. Cs. / NMH

Dr. Györgyi Erzsébet néprajzkutató, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy Bocsi Éva a hazai népviseleti babák készítésének kiemelkedő egyénisége. Munkái néprajzi monográfiák, de nem leírva, rajzolva vagy filmen, hanem a maguk valójában, babákon kifejezve. Alkotásai a kazári és vizslási népviselet mellett megörökítik a település szokásait, az elődök munkáját, az elmúlt kor életét.

Bocsi Éva a szülőhely hagyományainak tisztelője, az egykori élet megőrzésének elkötelezett híve. Dr. Györgyi Erzsébet szólt arról is, hogy az alkotó kiállításai mindenütt elismerést vívtak ki, és a legszebb babáért járó díjat is megkapta. Elmondta, hogy Bocsi Éva művészi adottságú, hagyományőrző szülők lánya. Édesapja a palóc parasztházat örökítette meg kicsinyített formában. Édesanyja babákat öltöztetett, Éva az ő nyomdokain kezdte el a babakészítést.

A megnyitón, amely Holecz Istvánné szép, lírai hangvételű dalaival ért véget, közreműködött a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes.

Régi ruhából varr

Bocsi Éva portálunknak elmondta, jelenleg Salgótarjánban él, de szülőföldjének tekinti Kazárt, Vizslást, ahonnan a felmenői származnak és gyermekkorát is ezekben a falvakban töltötte. Babái, amelyeket régi ruhákból származó anyagokból öltöztet fel, a két falu életét örökítik meg. A kiállításra úgy válogatta össze a babákat, hogy azok az adventi karácsonyi ünnephez kapcsolódjanak. A kiállítás fontos üzenete a karácsony. Eddig több mint száz babát készített, mindegyikére úgy tekint, mintha saját gyermeke lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában