Ismeretterjesztés

2019.10.30. 11:20

A Rákóczi-emlékév is ihlette az éremgyűjtők jubileumi kiállítását

A József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokának egyik évente ismétlődő programja az érem-, illetve bélyeggyűjtők mindig látványos, sok érdekességet, értéket felvonultató kiállítása. A napokban megnyílt bemutatónak két pluszaktualitása is van. Az egyik a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete megalakulásának fél évszázados jubileuma, a másik az Országgyűlés azon döntése, amely a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc 1704-es erdélyi fejedelemmé választása tiszteletére Rákóczi-emlékévnek nyilvánította.

Csongrády Béla

Balogh Katalin és Lopatovszki Csaba a jubileumi tárlat megnyitóján Fotó: NMH

Az eseményen megjelenteket a házigazda intézmény, a rendezvény- és médiaközpont nevében az igazgató, Balogh Katalin köszöntötte. Kiemelte azt a kitartó, szorgalmas munkát, szaktudást, amellyel az érintettek előkészítették e bemutatót és elismerően szólt e csoport ismeretterjesztő, közösségformáló erejéről is.

Lopatovszki Csaba az éremgyűjtők megyei szervezetének titkára megnyitóbeszédében gyakorlatilag több mint száz évre tekintett vissza, minthogy 1901-ben alakult meg az országban az első és sokáig egyetlen érmészettel foglalkozó szervezet, a Magyar Numizmatikai Társulat, amely ebben a formában 1949-ig működött. Onnantól kezdve húsz éven át a tudományos akadémia szakosztályaként fejtette ki tevékenységét, majd 1969. november 2-án létrejött a Budapesti Éremgyűjtők Egyesülete, amely befogadta a vidéki gyűjtőket is.

Balogh Katalin és Lopatovszki Csaba a jubileumi tárlat megnyitóján Fotó: NMH

Az egyesület hamarosan kinőtte a kereteit, és 1973-ban létrejött egy országos hatókörű utódszervezet, benne a salgótarjáni csoporttal, amely tíz évvel később a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nógrád Megyei Szervezete néven egyesítette a megyében tevékenykedő numizmatikusokat.

Lopatovszki Csaba mondandójából kiderült, hogy a csúcsponton 112 volt a nógrádiak létszáma, manapság viszont – az alaposan megváltozott társadalmi, gazdasági körülmények hatására – alig több mint harmincan vannak. A XXI. század elektronikus kihívásaira – így például az internet nyújtotta lehetőségek rohamos fejlődésére – még nem sikerült megtalálniuk a megfelelő reakciót. De léteznek, dolgoznak, vándorgyűléseket tartanak, megszervezik a Hóman Bálintról elnevezett nyári egyetemet, megemlékeznek jeles évfordulókról, emlékérmeket adnak ki. S mindezen törekvéseiket látványosan tükrözi vissza a jelenlegi kiállítás is, kiemelt figyelemmel a 2019-es Rákóczi-emlékévre.

Ennek megfelelően Lopatovszki Csaba áttekintette II. Rákóczi Ferenc (1676–1735) magyar főnemes, a nevét viselő szabadságharc vezetője, az utolsó erdélyi fejedelem életútját – természetesen nem feledkezve meg az 1705-ös szécsényi országgyűlésről sem – s méltatta elévülhetetlen érdemeit. Jelmondata, a „Cum Deo pro Patria et Libertate!” azaz „Istennel a hazáért és a szabadságért !” örök érvényűnek tetszik.

A kiállítás mintegy fele a fejedelemmel – például az akkori pénzegységgel, a polturával – foglalkozik és ez nem kis mértékben egy Debrecenből érkezett gyűjtő, Botos Lajos bélyegeinek köszönhető.

Egyedi értékek csereberéje

A kettős évforduló jegyében rendezett kiállításon a művelődési központ nyitvatartási idejében, hétfőtől szombatig 8 és 18 óra között lehet böngészni, kuriózumokkal, érdekességekkel, egyedi érmekkel, bélyegekkel ismerkedni. A tárlat október 28-án, hétfőn, 13 órakor zárja kapuit. A MÉE Nógrád Megyei Szervezete 27-én, vasárnap, 9 órától 12 óráig tart úgynevezett hobbibörzét, amely terefere-csere keretében nyújt lehetőséget új értékek beszerzésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában