néptánc

2019.09.03. 16:50

Faluról falura járva ropták a táncot a lengyelországi győztes pásztóiak

Újabb sikereket tudhat magáénak a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes, ugyanis első helyezéssel és egy díjjal térhettek haza a közelmúltban tartott lengyelországi Hegyi Népek Zakopanei Népművészeti Fesztiválon.

Tóth-Nagy Orsolya

Nagy sikert arattak a pásztói táncosok a világ legrégibbjeként számontartott népművészeti fesztiválon

Kimagaslóan szerepelt a pásztói néptáncegyüttes a közelmúltban rendezett lengyel versenyen, annak ellenére, hogy igen rövid idő állt rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a megmérettetésre.

– Alig két hónapunk volt a fesztiválig, így heti három alkalommal is próbáltunk. A verseny előtti héten beköltöztünk az általunk már csak otthonnak nevezett pásztói művelődési központba, ahol egy egész hetet töltöttünk a versenyprogram finomításával. Ez volt a felkészülési időszakunk legmegterhelőbb része, ennek ellenére a tánckar nagyon jól érezte magát és a próbák is jó hangulatban teltek – mondta el Tóth László, a Muzsla Néptáncegyüttes oszlopos tagja.

Nagy sikert arattak a pásztói táncosok a világ legrégibbjeként számontartott népművészeti fesztiválon

A fiatal néptáncos arra is kitért, hogy milyen táncokat mutattak be Lengyelországban.

– A versenykiírásnak megfelelően egy 30 perces önálló, zenei betét nélküli, folyamatos és szerkesztett műsort mutattunk be, amely a Faluról falura elnevezést kapta. A műsor tételei között láthatott továbbá a közönség kalotaszegi csárdást, Árus verbunkot, legényest és szaporát Nádasmentéről, Küküllő menti páros és férfitáncokat Magyarózdról és Magyarszentbenedekről, de Rábaközből is. Ezen túlmenően rimóci táncokat is előadtunk Ágoston László, művészeti vezető által megformálva – közölte Tóth László.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan érintette az együttest az első helyezés a pásztói táncos úgy fogalmazott, hogy beérett az elmúlt 2-3 év munkája.

– Minden tag számára nagyon jól eső érzés volt, amikor a több mint ezer fős közönség a versenyprogram utolsó tételét végig tapsolta. Természetesen nagy örömmel töltött el minket a győzelem. Rendkívül büszke vagyok a táncostársaimra és barátaimra, hiszen két hivatásos együttes is szerepelt a versenyen, akikkel fel tudtuk venni a tempót. Az első helyezés mellett pedig elnyertük a Média és Riport díjat is, amelyet közel 70 újságíró szavazata alapján kaptunk meg – mesélte a néptáncos, aki azt is elárulta, hogy a díjátadót követően megkereste az együttest két fesztiváligazgató, akik meghívták a néptánccsoportot egy 17 napos lengyel fesztiválra a következő év júniusában, valamint júliusra is kaptak egy fesztiválmeghívót Franciaországba.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Tóth László elmondta: – folytatjuk a megkezdett munkát. Próbáljuk itthon és külföldön is magas szinten megmutatni a közönségnek népünk csodálatos és sokrétű tánckultúráját. Bízom benne továbbá, hogy lendületünk továbbra is töretlen marad és még nagyon sokáig örömünket leljük egymásban és a tánc szeretetében.

Hozzátette: szeretnének még magasabb szintre eljutni és minél több embernek átadni a néptánc nyújtotta örömöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában