utánpótlás

2019.07.04. 13:50

Tehetségek sora tanul a tarjáni iskola fúvószenei táborában

Aki részese volt a minapi juniálisnak – és sokan voltak ilyenek – a Förster-szobornál, a menetzene közben, vagy a Múzeum téren tartott koncertnek, az megbizonyosodhatott arról, hogy a városban tovább él az éppen 140 évvel ezelőtt meghonosított fúvószenekari kultúra.

Csongrády Béla

A Kövesdi Krisztián irányította zenekarból jó néhányan már tagjai a Bányász-Kohász Fúvószenekarnak is

Forrás: NMH

Fotós: Hegedűs Márk

A Kövesdi Krisztián zenetanár, karnagy irányításával működő ifjúsági fúvószenekarból jó néhányan már tagjai a Bányász-Kohász Fúvószenekarnak is, mintegy utánpótlását képezve az egyesítés révén létrejött hagyományőrző együttesnek. Sokan tanulnak réz- és fafúvós hangszereken a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában. S nemcsak az úgynevezett szorgalmi időben képezik magukat, hanem a nyári szünet idejére szervezett táborban is, amelyet ugyancsak Kövesdi Krisztián vezet, de a fafúvósokkal Barabásné Morvai Tímea is foglalkozik. Mindkettőjük munkáját segíti Szabó István és Bartus Emese.

A Kövesdi Krisztián irányította zenekarból jó néhányan már tagjai a Bányász-Kohász Fúvószenekarnak is
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Az idén csaknem harminc fiatal zenész vesz részt az e héten tartó szakmai együttlétben. A szülőknek csak az étkezés ellenértékét kell biztosítaniuk. Azért fontos egy-egy ilyen továbbképző kurzus – amely már a kilencedik –, mert igyekszik jól felkészíteni a növendékeket a következő évad közös szerepléseire. Így érzi Dancsák Adrián is, aki a Táncsics Mihály szakgimnázium első osztályát fejezte be a közelmúltban. A kiskorában sokszor megnézett Brémai muzsikusok című mesejáték hatására döntött úgy, hogy ő is tanul zenélni. Kilenc éve trombitál, Szabó István a tanára. Mintegy 4-5 éve játszik az ifjúsági zenekarban.

Németh Fanni ősszel az Uzoni Péter iskola hatodikos tanulója lesz. Korábban furulyázott is, de úgy tűnik, hogy az oboa lesz a kedvenc hangszere, amelynek rejtelmeibe B. Morvai Tímea tanárnő vezeti be. E táborok nagyon hasznosnak bizonyulnak számára, hogy a későbbiek során ő is tagja lehessen az ifjúsági fúvószenekarnak. Simonffy Péter a Bolyai János Gimnáziumba jár és már évek óta igyekszik minél jobban, szebben megszólaltatni a fagottot. Ebben Horváth István tanár úr segíti. Testvérével, Mátéval, aki ugyancsak mintegy 6-7 éve klarinétozik, szívesen lépnek fel együtt és szeretnek a zenekarban is játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában