nincs pihenő

2019.07.23. 19:50

A tarjáni Zenthe színház is szerepel a vidéki társulatok fesztiválján

A megyeszékhely színházi életében gyakorlatilag nyári szünet van, de a Zenthe Ferenc Színház társulata nem állt le, nem állhatott le teljes mértékben: számos meghívásnak, vendégszereplésnek kellett, illetve kell eleget tenniük szerte az országban, a fővárosban például a Városmajori Szabadtéri Színpadon, sőt határainkon túl, Nagyváradon is. Leggyakrabban a Lovagias ügy című vígjáték szerepel repertoárjukon, de A falu rossza és a Furfangos Péter is többször színre lép.

Csongrády Béla

Budapesten, a Tháliában is látható lesz a 2018 nyarán bemutatott Kleist-darab, Az eltört korsó

Fotós: P.TOTH LASZLO

S lassan el kell kezdeniük a felkészülést a Vidéki Színházak Fesztiváljára is, amelyet szep­temberben a budapesti Tháliában rendeznek. A Zenthe színházat kellemes emlékek fűzik a Pécsi Színházi Találkozó (a POSZT) után a második legtekintélyesebb hazai szakmai szemleként számontartott eseményhez, minthogy 2016-ban a Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiájának általuk előadott változata, illetve a 2012-ben alakult társulat műhelyteremtő munkája különdíjban részesült. Az idén ugyancsak rangos mezőnyben, remek produkciók sorában bizonyíthatják, hogy három év alatt mennyit sikerült előrelépniük a színházzá válás folyamatában.

Budapesten, a Tháliában is látható lesz a 2018 nyarán bemutatott Kleist-darab, Az eltört korsó

Ugyanis a Debreceni Csokonai Színház a Lear királyt, a Győri Nemzeti Színház A tündérlaki lányokat, a Miskolci Nemzeti Színház a Cyranót, a Váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház a Ványa bácsit, a Békéscsabai Jókai Színház a Vénusz nercbent, a kecskeméti Katona József Színház A király beszédét, a kaposvári Csiky Gergely Színház a Korai menyegzőt, a tatabányai Jászai Mari Színház pedig a Svejket mutatja be szeptember 2-a és 8-a között.

A zenthések szeptember 3-án az úgynevezett nagyszínpadon adják elő Heinrich von Kleist Az eltört korsó című színművét, s azt remélik, hogy minél több innen vagy a környékről elszármazott néző is megtekinti a darabot, amelyet a Magyar Televízió M5-ös csatornája is rögzít. Egyébiránt szeptember elsején, közvetlenül a színházi fesztivált megelőzően hazai pályán, Salgótarjánban tartanak amolyan főpróbaszerű előadást. Sőt, a Kleist-darab a fővárosi Szkéné Színházban is színre kerül szeptember 27-28-án. A produkciónak bő esztendővel ezelőtt, 2018 júniusában volt a premierje – a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Tarnóczi Jakab afféle művészszínházi jellegű rendezésében. A dráma hőseit Bozó Andrea, Erdélyi Gábor, Kaszás Gergő, Krausz Gergő, Marjai Virág, Máté Krisztián, Mikecz Estilla és Rácz János személyesíti meg.

A dramaturg Varga Zsófia, a jelmeztervező Mikes Anna, a díszletet Dabóczi Noémi tervezte.

A szintén budapesti József Attila Színház közönsége szeptember 21-én, a színházak éjszakáján a Lovagias ügyet láthatja. A társulat másik fele pedig ugyanazon a napon Shakespeare Vízkereszt…-jét viszi másodszor is színpadra Salgótarjánban az előző napi premier után.

Rendezői diplomát szerzett a városi ösztöndíjas

A salgótarjáni gyökerű, városi ösztöndíjas Tarnóczi Jakab a közelmúltban kapta meg rendezői diplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen: Ascher Tamás osztályában végzett. E művészeti ághoz való vonzódása korán kiderült, s 2014-ben még gimnazistaként rendezte meg az Antigonét a Zenthe Ferenc Színházban. Az eltört korsó előtt Katajev A kör négyszögesítését vitte színre most pedig Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok komédiájára készül szülővárosában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában