Muzsla

2018.12.17. 13:54

Egész évben ünnepeltek Pásztó legjobb táncosai

Idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját a Muzsla néptáncegyüttes. Ez alkalomból hatalmas rendezvénysorozattal készültek.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Egész évben színvonalas előadásokat láthattak az érdeklődők a helyi kötődésű néptáncegyüttestől. A táncosok azt szeretnék, hogy minél többen ismerjék meg a magyar néptánc hagyományát és ápolják annak kultúráját.

– Első műsorunk húsvét időszakára esett, de szerveztünk még három táncházat tavasszal, amelyekbe bevontuk a város fiataljait és időseit is – mondta portálunknak Tóth Lászlóné, a Muzsla Néptánc Egyesület vezetője.

Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Hozzátette: a kicsiknek is tartottak három programot Toborzó címmel, ahol jelen voltak a város mindkét iskolájának tanulói. Az ősz sem telhetett el a néptáncegyüttes műsorai nélkül.

Nincs megállás

Az együttes nem áll le az ünneplés után, hiszen 2019 áprilisában hosszú évek után ismét részt vesznek a Néptáncosok Országos ­Bemutató Színpadán, ahol 40 perces műsort adnak elő Barangolás címmel, valamint a Martin György Néptáncszövetség által újonnan megszervezett Néptáncosok Területi Bemutató Színpadán is, ahol Kalotaszeg táncanyagát mutatják be, Ahol az a csillag ragyog címmel. Ezeken a fesztiválokon a tánckart országosan, szakmailag elismert szakemberek zsűrizik és minősítik. Emellett új koreográfiákkal készülnek, valamint Spanyolországba is elutaznak egy turné keretében.

– Olyan zenei esttel készültünk, amely még sosem volt látható Pásztón ebben a formában. Összesen 30 népzenész gyűlt össze és szórakoztatta az érdeklődőket. Ezt az Öregesen című rendezvényünk követte, ahol az egyesület egykori tagjai léptek színpadra. Rengeteget próbáltak, majd végül 46 fő idézte fel azokat a koreográfiákat, amelyeket egykor táncoltak – mesélte a vezető.

A közelmúltban pedig táncszínházi estet szerveztek, amely azért is volt különleges, mert az egykori Rockballadák című előadást gondolták újra. A Muzsla együttes jubileumi ünnepi műsorának a zárása pedig a napokban volt a helyi művelődési központban.

– Gazdag magyarnéptánc-kincset mutattak be a közönségnek a táncosok. A műsort akkora érdeklődés övezte, hogy másnap megismételtük az előadást – közölte Tóth Lászlóné, aki arra is kitért, hogy az Apraja néptáncegyüttes is szerves része az egyesületnek, amely minden egyes gálaműsorban részt vett. Nagyon fontos a szerepük, hiszen ők biztosítják az utánpótlást.

A vezető azt is felidézte, hogyan készültek fel a rendezvényekre.

– Volt nyári edzőtáborunk, hetente több napot gyakoroltunk. Nagyon sok munkánk volt ebben, de szeretettel készültünk. Nincs annál jobb érzés, mint amikor a közönség láthatja a szépet és táncunkkal örömet szerzünk. A legnagyobb elismerés a közönség hálája – osztotta meg a vezető. A Muzsla néptáncegyüttes szakmai munkájának mozgatórugója Ágoston László művészeti vezető, aki varázslatos módon ért a fiatalok nyelvén, szakmaiságát tekintve precíz és hiteles. Ennek a munkának és az egyéniségének köszönhetően lehet ilyen eredményes a Muzsla, mint most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában