jegyzet

2018.11.18. 11:33

Nagyok

A fenti címmel a közelmúltban indult egy zenékkel gazdagított rádiós portréműsor.

Csongrády Béla

Olyan sorozat, amelyben a munkásságuk bemutatására, életfilozófiájuk, művészi hitvallásuk megjelenítésére érdemes személyiségek jellemzik önmagukat.

Mi, nógrádiak büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt napokban e tájhazából ketten is „nagynak” bizonyultak Tarnóczi László – aki Salgótarjánból munkatársa a Kossuth Rádiónak – mikrofonja előtt. Előbb a Veszprém megyében élő Praznovszky Mihály irodalomtörténész tekintett vissza helyi gyökereire, arra a folyamatra, ahogyan innen lett országosan ismert és elismert Madách- és Mikszáth-kutató. Nevéhez számos, a magyar szellemi örökséggel kapcsolatos tanulmány, könyv kötődik, sok más kitüntetés mellett a minap a nagy palóc élete végi falujától, Horpácstól kapott díszpolgári címet.

A jelenleg is szülőhelyén, Somoskőújfaluban lakó Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima díjas festőművész – némi szójátékkal élve – duplán is földinknek számít. E két díj, valamint a november 29-én, a Műcsarnokban nyíló életmű-kiállítás már eleve sokat mond mély világlátású, sajátos stílusú, különös szimbólumvilágú művészetéről. A kérdésekre adott válaszok alapján azonban még inkább méltányolandó közvetlensége, emberközeli magatartása is. A magvas gondolatokon kívül mindkét megszólaltatott zenei kívánságai is emlékezetessé tették a kicsit rólunk is szóló rádióműsort.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik