Helyi közélet

2017.09.14. 12:48

Zökkenőmentes a tanévkezdés az Óbudai Egyetem kampuszán

SzP

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Székyné dr. Sztrémi Melinda igazgató órát tart(Fotók: Lakatos Kati)[/caption]

Öt éve zárt be a főiskola Salgótarjánban, azóta több módon próbálták „újraéleszteni” a felsőoktatást a városban. Nógrád volt az egyetlen megye hazánkban, ahol a középiskolából kikerülők nem tudtak főiskolára vagy egyetemre járni, csak ha elhagyták otthonukat. Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara koordinálásában a mostani tanévtől elhozta a megyeszékhelyre a felsőfokú oktatást: négy féléves, műszaki mérnökasszisztens felsőfokú szakképzés indult.

Salgótarján. A salgótarjáni felsőoktatásnak negyvenéves múltja és jó hírneve volt akkor, amikor a Budapesti Gazdasági Főiskola 2008-ban gazdasági okokra hivatkozva bejelentette a helyi kar bezárását. A városi és a megyei önkormányzat ekkor mindent megtett azért, hogy a főiskola megmaradjon. Összefogásuk ára kétszázharmincmillió forint volt – ennyit szánt a két önkormányzat a képzés támogatására – és ezzel három és fél évvel sikerült meghosszabbítani az intézmény működését. Az iskola mindeközben tartalmilag nem újult meg, nem akkreditáltak új képzéseket, nem sikerült felduzzasztani hallgatóinak számát és 2012-ben bezárt.

A történet azonban itt nem ért véget. A 2014 őszéig működő fideszes városi önkormányzat szerette volna, ha két felsőoktatási intézmény több szakkal lett volna jelen Salgótarjánban. A 2014-es önkormányzati választás fordulatával egyidejűleg azonban elhalt a terv: a szocialista városvezetés nem kívánt ebben vezető szerepet vállalni. Idén szeptembertől azonban az Óbudai Egyetem közreműködésével mégsem marad felsőoktatási képzőhely nélkül a megyeszékhely. Elhozta az egyetem saját képzést a városba.

– Szkepticizmussal fogadták a helyiek a felsőoktatási képzés újraindulásának hírét, mivel az három évet csúszott az első erről szóló bejelentéshez képest. Amikor meghirdettük a képzést februárban, nem akarták elhinni az emberek – ezt már Székyné dr. Sztrémi Melinda kampuszigazgató mondta lapunknak, amikor meglátogattuk az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyére annak apropóján, hogy ma ér véget az első félév első tanítási hete az újraindult salgótarjáni felsőoktatásban.

A képzés ebben az évben még nem a végleges helyszínén, a Népjóléti Képzési Központban zajlik, mert azt kilencszázötvenmillió forintból az egyetem most újítja fel. Jelenleg „kampuszként” a J. L. Seagull Alapítványi Iskola egyik épületrésze szolgál, itt tanulnak azok, akik felvételt nyertek és beiratkoztak a mérnökasszisztensi felsőfokú szakképzésre.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Körmöczi Dávid hallgató a gépészet iránt érdeklődik, ezért választotta a salgótarjáni képzőhelyet[/caption]

Körmöczi Dávid hallgató kérdésünkre válaszolva kifejtette, hogy miért választotta a salgótarjáni továbbtanulási lehetőséget.

– Mindig is érdekelt a gépészet és amikor hallottam, hogy itt is lesz az Óbudai Egyetemnek kihelyezett képzése, mindenképp élni akartam ezzel a lehetőséggel. Most úgy gondolom, hogy a kétéves mérnökasszisztensi képzés után szívesen folytatnám még tovább a tanulást az egyetem kötelékében. Eddig közeli rálátásom nem volt a gépész szakmára, de ez az első hét máris segített abban, hogy közelebbről megismerjem. Többek között matematika, informatika, kommunikáció és vezetéselmélet óráink voltak. Találkoztam új dolgokkal és van, ami komolyan felkeltette az érdeklődésemet, ez pedig a háromdimenziós számítógépes tervezés – mondta.

Dávid a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, majd a gépipari szakiskola magasépítészeti technikumát is elvégezte már. A többiek bátortalanok voltak személyesen nyilatkozni, de azt hozzátették, hogy a vártnál is jobb a képzés, nagyon jól érzik magukat és örülnek, hogy ezt az iskolát választották.

Székyné dr. Sztrémi Melinda a tanévindítással kapcsolatban közölte: tizennégy szorgalmi hét vár rájuk, aztán kezdődik a vizsgaidőszak. A tanárok nagyjából fele helyi, fele pedig az Óbudai Egyetem kötelékébe tartozott már eddig is. A jövő évi felsőoktatási jelentkezési időszakban lehet, hogy további képzést is meghirdet az egyetem Salgótarjánba.

– A közeljövőben születik döntés arról, hogy egy másik felsőoktatási szakképzést hirdetünk-e meg a mostani mellé vagy már elindítjuk az alapképzést. Ez utóbbi esetében a mérnökinformatikus szak van napirenden, de ez is döntésre vár. Az viszont biztos, hogy két év múlva lesz egyetemi alapképzés Salgótarjánban – vetítette előre a kampuszigazgató, akitől megtudtuk azt is, hogy minden feltétel adott mind infrastrukturálisan, mind szakmailag ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az újraindult felsőfokú oktatás a nógrádi megyeszékhelyen.

LK

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában