Elgondolkodtató

2018.04.21. 11:13

Zabari kóbor ebek: több hónapos, elkeseredett harc a menhelyre jutásért

Kóbor kutyát látott és segítene rajta? Nem lesz egyszerű dolga! Magyarországon ugyanis a menhelyek folyamatosan telt házzal működnek.

Oláh Nikolett

Fotó: Sulcz Mónika

A Facebookon még február 15-én figyelhettek fel olvasóink arra a két felnőtt kutyára, amelyektől ismeretlenek szabadultak meg Zabaron. Sulcz Valika és lánya, Sulcz Mónika kezdett gondoskodni róluk és sokáig reménytelennek tűnő harcot vívtak azért, hogy az ebeket valamelyik menhely befogadja.

 

https://www.facebook.com/mentoovallatvedoegyesulet/photos/a.919745868150583.1073742446.184087461716431/919747648150405/?type=3&theater

 

- Még év elején, január 10-e körül keveredtek a környékünkre, illetve a szomszéd nyaraló házba a négylábúak – kezdte Sulcz Mónika.

- Mivel szilveszter után alig pár nappal találtunk rájuk, eleinte úgy gondoltuk biztos megijedtek a nagy hangzavartól és elszaladtak otthonról. Nem sokkal később anyukám megsajnálta őket, enni adott nekik majd világossá vált, hogy a gonosz volt gazdi végleg megvált tőlük. Édesanyámnak pedig elmesélte egy nő, hogy ő látta, amikor abból a bizonyos kocsiból kirakták az útmellé a kutyákat – folytatta szomorúan.

Hozzátette: náluk sajnos nem maradhattak, mert jelenleg másik hat befogadott állatról gondoskodnak, valamint egyre több fenyegetést kaptak a falubeliektől, mert az ebek rendszeresen kiszöktek a portájukról. Így mindenképpen helyet kellett nekik találni. Rengeteg állatvédő szervezetet felkerestek, amelyek meglepő módon elutasítóan fogadták a kérésüket.

Csalódás

Állandó téma az állatvédelem, nem mehetünk el mellette. – A menhelyek – érthető módon – kérik az embereket, hogy támogassák őket adójuk egy százalékával. Azonban amikor mi fordulunk segítségért hozzájuk, akkor valamiért mindenki hátralép egyet. Alig akarom elhinni, hogy felnőtt állatnak ennyire nehézkes helyet találni Magyarországon – mondta.

Kiemelte: környezetében szintén óriásit csalódott. Mikor elmesélte az embereknek a problémáját a következőket hallotta: „Hát ez csak két kutya!” „Nem lehet mindenkit megmenteni!” „Ez nem a te feladatod!” Majd eltűnődött magában arról, hogy hazánkban valóban kizárólag a szerencsére lenne bízva az állatok a sorsa?

- Kivétel nélkül mindenhonnan azt a választ kaptam, hogy jelenleg telt házzal működnek. Volt, hogy azt mondták nekem: „hozzájuk csak a gyepmesteren keresztül juthatnak be az ebek”, ahol köztudottan nagy a „fluktuáció”. Ezen kívül egyébként van még egy megoldás. A menhely abban az esetben átveszi az állatot, ha azt a gazda oltási könyvvel és csippel együtt adja le a telepre. Na már most, ha én az állatorvosnál bekerülök az oltási könyvébe, mint gazdi, akkor ő már hivatalosan is az én kutyám lesz, a saját állataimtól pedig sohasem válnék meg – mondta Mónika.

Nem jött a segítség

A saját- illetve a menhelyek megosztásai – több mint 400 – kevésnek bizonyultak, a kutyákra senki sem figyelt fel. Még a kiskutya.hu weboldalra is feltöltötte a róluk készült képeket és egy barátjának köszönhetően teljesen ingyen, első helyen szerepelhettek rajta a négylábúak. Egyetlen egy férfi érdeklődött irántuk, aki megígérte később újra jelentkezik, de nem tette.

 

Tulajdonképpen három szervezet: a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Mentőöv Állatvédő Egyesület és a Nógrád Megyei Állatvédőrség segített rajtuk Facebook megosztásokkal. Illetve utóbbi még többel, mert az felvette a kapcsolatot a Budaörsi Állatmenhellyel, akik rendszeresen szállítanak Németországba ebeket, mivel az ott élő emberekben sokkal nagyobb az örökbefogadási hajlandóság.

 

Jóllakottan, boldogan pózoltak a kamerának Sulcz Valika udvarán. Fotó: Oláh Nikolett/NMH

 

Ennek értelmében a zabari két állat elszállítható vált az ottani megüresedett helyekre, így április 21-én, azaz ma reggel utazhattak új otthonukba, Budaörsre.

Bízom benne, hogy megtalálják azt az odaadó, szerető gazdit, aki mindkettőjükről gondoskodik, hiszen ezek a kutyák imádják egymást. Véleményem szerint elválaszthatatlan kötelék alakult ki közöttük – zárta gondolatait Mónika.

Címkék#Zabar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában