Visszatér a tél!

2018.03.18. 08:30

Visszavonták a Nógrádra kiadott riasztást

Az elmúlt napok tavaszias időjárása után rövid időre visszatér a tél: hétvégén az ország északi területein az intenzív havazást viharos széllökések is kísérhetik.

P. K.

03.18. 15:20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a Nógrád megyére vonatkozó riasztást.

03.18. 08:30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, Nógrád megyére jelenleg hófúvás miatt adott ki elsőfokú riasztást.

Az Útinform vasárnap hajnali 5 órai jelentése

A déli és délkeleti országrész kivételével szinte mindenütt havazik. Gyomaendrőd térségében ónos eső esik.

A gyorsforgalmi utak, valamint a fő- és mellékutak a déli és délnyugati országrészben vizesek, nedvesek. A Dunántúl északnyugati területein valamint a Duna-Tisza köze jelentős részén és a Tiszántúl északkeleti megyéiben havasak, latyakosak, hókásásak.

A látási viszonyok általában megfelelőek, de Miskolc térségében 100 m alatti, Vasvár, Pápa, Tatabánya, Salgótarján, Tiszafüred és Hajdúnánás térségében 100-300 méter közötti a látótávolság.

Gyenge vagy közepes a légmozgás, de Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében erős, esetenként 60 km/h-ás, Gyomaendrődön és közelében viharos erejű széllökéseket mértek.

A hőmérséklet -8 és +1 °C között alakul.

Korlátozások a sztrádán

Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint az M3-as autópályán közlekedő, 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket a sztráda 18-as kilométerénél lévő parkolóba terelik. A korlátozás alá eső járműveket az M31-es autópályáról sem engedik fel a sztrádára.

A rendőrség kéri, hogy fogadják meg az alábbiakat: 

  • haladási sebesség csökkentése,
  • figyelmes vezetés,
  • követési távolság növelése,
  • gyalogosokra nagyobb odafigyelés,
  • nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.
  • Havas és jeges úton a jármű-biztonság egyik legsarkalatosabb pontja a téli gumiabroncs, bár teljes védelmet az sem nyújt. Ezért nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan vezessünk! Közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő.

    Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, és hóláncot, illetve hólapátot vinni. Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve!

    Havas, csúszós úton közlekedve számoljunk nagyobb utazási idővel, tervezzük meg előre az útvonalat, kísérjük figyelemmel az aktuális közlekedési híreket és információkat, és legyünk nagyon türelmesek, haladjunk a forgalom menetének megfelelően, és kerüljük el a kockázatos manővereket!

    03.17

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több mint egy héttel meghosszabbította téli üzemeltetési időszakát, így a következő napokban országszerte mintegy 700 munkagéppel végzi folyamatosan a beavatkozási munkálatokat.

    Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető megkeresésünkre elmondta: Nógrád megyében ma délutánra átlagosan öt-tíz centiméternyi friss hó várható, a magasabban fekvő területeken pedig akár duplaekkora friss hóréteg is kialakulhat.

    – A következő napokban valamennyi nógrádi munkagépünk az utakon teljesít szolgálatot. Több mint 20 munkagép dolgozik majd 12 órás váltott műszakokban. Mintegy 1000 tonna útszóró só felhasználásával végezzük a síkosságmentesítési munkákat – tette hozzá.

    A kommunikációs osztályvezető kiemelte: a hóeltakarítási munkálatokat továbbra is ütemezetten látják el, tehát a beavatkozásokat első körben a főutakon, a mellékutakon és végül a bekötőutakon hajtják végre.

    A munkagépek előre meghatározott útvonalakon, egy fordulókör alatt 40-50 kilométernyi utat képesek bejárni, amely akár több órát is igénybe vehet.

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a gépjármű­vezetőket: utazás előtt tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról.

     

    Illusztrációs fotó: pexels.com

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában