Helyi közélet

2016.10.29. 06:52

Virágpiac: kereslet és kínálat

fenyvesi

Már az „ajtónkban kopogtat” november 1-je, azaz mindenszentek napja. A héten a piacokat elárasztották a virágokat, koszorúkat, mécseseket árusító emberek. Az elmúlt napokban rengetegen megfordultak már a vásártereken, de a dömping hétvégére várható. Utánajártunk, idén hogyan is alakulnak a virágárak Salgótarjánban, Szécsényben pedig a Vizi kertészetben érdeklődtünk.

NMH-információ. Mindenszentekre ellátogatunk elhunyt szeretteink sírjához, virágot viszünk, mécsest gyújtunk, valamint elmondunk értük egy fohászt. Előtte pedig körbejárjuk a piacokat, kertészeteket, boltokat és szebbnél szebb, valamint különlegesebbnél különlegesebb virágokat és mécseseket vásárolunk. Vizi Zoltán virágtermelőt először arról kérdeztük, hogy az előző évekhez viszonyítva hogyan alakulnak az árak. Elmondása szerint szinte semmit sem változtak a tavalyihoz képest, sőt évek óta „egyhelyben állnak”. A legkisebb cserepes virágok 300 forintba kerülnek, a közepeseket 600 forintért viszik, a legnagyobbak pedig 1000-1500 forintos áron kaphatók kertészetükben.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Kifejtette: 4000 négyzetméter termőföldet fólia fed. Ezen kívül 2000 négyzetméter szabad területtel rendelkezik kereskedésük, amelyen színenként sorakoznak a végeláthatatlan krizantémok. Hozzátette, már nyár elején elkezdődnek a munkálatok és egészen november elsejéig tartanak. Több tízezer cserepes virág közül válogathatnak a vevők. Egy edényben egy tő van, ami azáltal, hogy visszavágják, elkezd bokrosodni. A nagy részét a szigetszentmiklósi nagybani piacnak, valamint kertészeteknek, áruházláncoknak szállítják le, de megjelennek Nógrád megye vásárterein is – Balassagyarmaton, Bátonyterenyén, Pásztón, Salgótarjánban.

Azt is megtudtuk, évente a virágok mintegy 4-5 százaléka marad csak meg, de ezek sem vesznek kárba, mert belőlük lesz jövőre az anyanövény.

Mindezek után a salgótarjáni piacra is kilátogattunk. Korán reggel, ahogy mentünk át a zebrán egy nénivel találkoztunk, aki a kis kosárkájában vitte a kerti virágokat.

Alig bírta, ezért megkérdeztük tőle, segíthetünk-e neki? Ő aranyosan, mosolyogva ezekkel a szavakkal visszautasította ajánlatunkat: „aranyaim, én már időtlen idők óta járok a piacra, mindig egyedül vittem, most is úgy fogom”. Nagyon megdöbbentőek voltak szavai és elkezdtünk vele beszélgetni még oda nem értünk a vásárcsarnokhoz. Kérdésünkre elmondta 93 éves és Sámsonházáról jár be már napok óta, hogy árulja”szépségeit”.

Elgondolkodtató volt, vajon azért teszi, mert szüksége van a pénzre vagy, mert ez élteti?  Nem bírtuk ki, hogy ne tudjuk meg a választ, ezért rákérdeztünk. Nagyot sóhajtott és ezt válaszolt: „nem ebből veszem a mindennapi kenyerem, de ez már egy hagyomány az életemben”. Ezt követően letelepedett a szokásos helyére és még mi tettünk egy nagyobb kört a piacon, addigra a néni az összes virágját eladta.

Ezek után megkérdeztünk néhány eladót, hogy milyen is a kereslet? Legtöbbjük panaszkodott, nincs piac és az árak idén is nagyon alacsonyan maradtak. A szálas, valamint a csokros virágok 80-100 forintról indultak, határ pedig a csillagos ég. Akadtak olyanok is, akik bizakodóak voltak, ők azt tartják, hogy a dömping szombattól kezdődik és egészen jövő hét keddig, azaz november 1-jéig tartani fog.

A kínálat nagy, a kereslet viszont kicsi. A vevőktől is érdeklődtünk, akik szinte egybehangzóan azt válaszolták: kevesebb virágot visznek ki a temetőkbe, mint az előző években, ugyanis jön a fagy, egy napig sem fognak díszelegni szeretteik sírjain. Megtaláltuk tehát az okát, idén miért kevés a kereslet a színpompás krizantémokra.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában