Helyi közélet

2016.11.05. 08:58

Véradással segítettünk

fenyvesi

Szerkesztőségünk több munkatársa részt vett tegnap a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete által meghirdetett rendkívüli véradáson Salgótarjánban. Ezzel a közelmúltban történt sajnálatos autós gázolás sérültjének és minden vérre váró személynek kívántunk segíteni.

Salgótarján. Ahogy tegnapi felhívásunkban is olvasható volt, sürgősen 0 negatív vérre volt szükség, amellyel most – sajnálatos módon – több nógrádi, operációra és egyben vérre váró személynek kellett segíteni. A rendkívüli véradás szükségességét indokolta az is, hogy a november elsejei hosszú hétvége miatt kimaradt az általános hétfői véradás.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] A Nógrád Megyei Hírlap munkatársai és Tóthné Simon Andrea, a Nógrád Megyei Vöröskereszt véradásszervezője (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A kórház és a rendelőintézet épülete közötti Vérellátó Központban sokan várakoztak arra, hogy vért adhassanak. Tapasztalhattuk, hogy a szakemberek kedvesen, szakszerűen és minden tekintetben a véradók érdekében eljárva végzik munkájukat, a Magyar Vöröskereszt munkatársai szintúgy. Így történhet, hogy itt még a szüleiket elkísérő kisgyermekek is jól érzik magukat – a mi csapatunkat is erősítette két kis őszinte érdeklődő.

Nem ők voltak azonban egyedüli kíváncsi gyermekek, Juhász Zsoltné Mariann kislánya is eljött édesanyjával a véradásra. Mariann elmondta lapunknak, hogy ő, ha teheti, egy évben négyszer is ad vért. Azért, mert ezzel másoknak segít és azért is, mert úgy érzi, ezzel jót tesz a saját szervezetének is. Erősebb, frissebb lesz tőle.

[caption id="" align="aligncenter" width="984"] Egy véradással három ember életét menthetjük meg. Képünkön Vida Károly, lapunk ügyvezetője (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A Vérellátó Központ munkatársai megerősítették ezt, valóban jótékony hatással van a véradás testünkre. A mindössze 5-8 perces véradás után ugyanis új vörös vérsejteket termel szervezetünk, amelynek számos pozitív hatása érezhető. Ez egy szűrés is egyben az egészségügyi állapotunkról, mert a véradás előtti általános vizsgálatokon túlmenően a levett vért is megvizsgálják még több tekintetben, Budapesten.

– A rendkívüli véradás eredményes volt – tudtuk meg Tóthné Simon Andrea véradásszervezőtől, aki kifejtette: – Húsz volt a teljesíteni kívánt véradószám, ehhez képest huszonnyolc donor jelent meg. Három egységet tudtunk küldeni a közelmúltban balesetet szenvedett salgótarjáni beteg részére. Nagyon köszönjük a véradóknak, hogy eljöttek!

Legközelebb hétfőn várják a véradókat 8-16 óra között, Salgótarjánban, a Füleki út 54. szám alatti Központi Vérellátóban.

L.K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában