Rétság

2018.06.20. 11:18

Valóra vált a nemzetiségi önkormányzat régi álma: oktatják a szlovák nyelvet

Jövőre ünnepli megalakulásának negyedszázados évfordulóját a város szlovák nemzetiségi önkormányzata. A szervezet rendkívül szerteágazó tevékenységet végez, és az egyik legnagyobb eredmény, hogy szakköri szinten megindult a szlovák nyelv oktatása a helyi általános iskolában.

Hegedűs Henrik

– A 2014-es választások alkalmával Rétságon összesen 82 lakos iratkozott fel a szlovák névjegyzékbe, de a valós szám ennek mintegy duplája – kezdte mondandóját a szervezet elnöke, Glückné Salgai Szilvia Katalin. – Az idei évben és 2019-ben arra törekszünk majd, hogy minél teljesebb mértékben felmérjük, ki vallja magát szlovák anyanyelvűnek, illetve aktivizáljuk őket, hogy vetessék fel magukat a névjegyzékbe.

Nemzetiségi díj

A szlovák önkormányzat képviselő-testülete 2012-ben alapította a „Nemzetiségünkért” díjat, megköszönve mindazoknak a tevékenységét, akik kimagaslóan sokat tettek a szlovák kultúra ápolásáért, és folyamatosan szem előtt tartják mindazokat az értékeket, amelyek együtt járnak a nemzetiségi szellemiséggel. Eddig nyolc személy vehette át a kitüntetést, többségükben pedagógusok: Szikora Istvánné, Dósa Lászlóné, a Tóth házaspár, Sztruhár Istvánné, Gyurcsikné Fekete Magdolna, Várszegi István, Hesz Mihály, illetve legutóbb Varga János.

A nemzetiségi önkormányzatnak régi álma vált valóra az iskolai szlováknyelv-oktatás bevezetésével. Igaz, egyelőre szakköri formában működik, de remélik, egyszer visszaállítható lesz a huszonöt évvel ezelőtti állapot, és eljön az idő, amikor újra tantárgyi óraszámban taníthatnak, ha ehhez előteremtik a feltételeket.

– Nagy büszkeségünk, hogy idén a felnőttek számára is elindult egy nyelvtanfolyam, ami a szlovák kultúra iránti érdeklődés egyértelmű bizonyítéka – folytatta az elnök asszony. – Nemrégiben immár tizenhatodik alkalommal rendezhettük meg a nemzetiségi napunkat, amely a város legrangosabb eseményei közé emelkedett. A műsor bővelkedett látványos jelenetekben, mint például a népviseletes felvonulás, illetve a gála. Rendszeres vendégünk a megnyitón Balla Mihály országgyűlési képviselő. A másfél évtized alatt nagyon sok együttes járt településünkön, igazán sokféle kultúrával, népviselettel és folkloristával találkozhatott a közönségünk, ebben az esztendőben egy élvezetes előadásban minden magyarországi nemzetiség életébe bepillanthattak a nézők.

Az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladatának a jövő évi nemzetiségi választások előkészítését tartja Glückné Salgai Szilvia Katalin. Ezen kívül látogatást szerveznek az egyik leghíresebb szlovákiai folklórfesztiválra, Gyetvára. Nyár végén egy közép-szlovákiai tanulmányi kirándulásra készülnek. Részt vesznek az idősek napja megrendezésében, illetve szlovák nyelvű istentiszteleteket szeretnének tartani az evangélikus imaházban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában