Jubileum

2018.01.23. 07:05

Majd' egy évszázad a középfokú oktatásért

A Madách Imre Gimnázium alapításának kilencvenötödik megnyitóját tartotta hétfőn. A nagy múltú iskola jogelődjét 1923-ban, a névadó századik születésnapjának évében alapították.

Papp Bianka

A meg­nyitón A gép forog című összeállítást láthatták a résztvevők madáchos diákok előadásában, melynek alapjául Az ember tragédiája című mű szolgált. Az előadást Radnai Zsuzsanna és Bajczárné Gyenes Erzsébet szerkesztette, a kivetítőn látott művek pedig Fülep Bernadett – a gimnázium egykori diákja – grafikái.

A galéria falait az egykori tanítványok művei díszítik az elkövetkezendő időben. Az emelt óraszámú vizuális kultúra specialitású diákok közül tizenheten tudták elfogadni alma materük felkérését. A kiállítás jól érzékelteti a tematikai, technikai és mű­faji sokszínűséget, abban azonban közös, hogy mindannyiukat a gimnázium indította el a felnőtté, mi több, a művésszé váláshoz vezető úton.

Fotók: Niederland Dávid

Szluka Pálné igazgató beszé­dében az elmúlt évekről szólt.

– Az elmúlt majd’ száz év alatt az intézmény sorsa átívelt a történelmen, megélte a város, az ország, az oktatás sorsfordulóit – mondta.

Hozzátette: a gimnázium megteremtette saját hagyományait, múltja lett. Neve és szelleme összeforrt Salgótarjánnal és a belőle létrejövő újabb iskolákkal. A Madách Imre Gimnázium nem pusztán név, épület, intézmény, iskola, hanem a „mi gimnáziumunk”. Azoké a tanároké és tanulóké, akik részesei voltak történelmének, hozzájárultak munkájukkal és tanulmányi eredményeikkel a hírnevéhez.

Kitért az elmúlt öt év eseményeire. Ez hagyomány, hiszen az iskola minden ötödik évben ünnepélyesen visszatekint az elmúlt időszak eredményeire. Az igazgató büszke arra, hogy képesek voltak lépést tartani a korral, változni, miközben az értékeket maradéktalanul megőrizték majdnem egy évszázad távlatában is.

Dr. Csongrády Béla, a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület elnöke is köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta: nagyon fontos volt generációja számára az alma mater neve és szellemisége. Húsz évvel ezelőtt alapították az egyesületet, ami az intézménnyel karöltve aktívan és reményeik szerint maradandóan őrzi Madách Imre emlékét.

– Mindenkihez, de leginkább a a diákokhoz intézem szavaimat, amikor arra kérem őket, hogy legyenek büszkék iskolájukra – mondta az elnök.

A jubileum alkalmából először hirdettek diákjaik számára szépíró versenyt, amivel hagyományt szeretnének teremteni. Tizennégy pályázó 29 művel nevezett, zömében versekkel, de novellákkal is találkozott a magyar szakos tanárokból álló zsűri. A pályázat első helyezettje Torák Csongor Mátyás, a második Aranyosi Petra, a harmadik Csonka Evelin lett. A jubileumi műsort Radnai Zsuzsanna és Kele Szabó Ágnes szervezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!