Helyi közélet

2017.03.18. 09:56

Újabb világrekord kolbász a szerbiai Turián

fenyvesi

Újra nagy sürgés-forgás előzte meg a térség egyik legnagyobb tél végi rendezvényét nemrégiben, ugyanis a Szenttamásihoz tartozó Turián (Szerbia) ekkor került megrendezésre a már hagyományos, sorrendben 33. Kolbászfesztivál.

Turia. (Vajdaság.) Maga a rendezvény a turiai vadászok és néhány lelkes házigazda kezdeményezésére indult 1985-ben. Ők az egykori „Beograd” nevű kocsmában jöttek össze kolbászt készíteni. Sikerült valamennyi pénzt összegyűjteniük, amelyen játékszereket vásároltak a helyi óvodának. Felbuzdulva a sikeren, kedvet kaptak a kolbászkészítéshez, a rendezvény elsősorban humanitárius jelleget öltött, hiszen onnantól kezdve minden évben a teljes bevétel egy részét humanitárius célokra fordították. Ez idáig két mentőkocsit, több EKG-készüléket adományoztak, ugyanakkor óvodákat, iskolákat, könyvtárakat, szociális intézményeket támogattak. A Kolbászfesztivál azóta már terjedelmes rendezvénnyé nőtte ki magát, de közben a kolbász hossza is nőtt.

Négy évvel ezelőtt a turiai kolbász a maga 2029 méterével és 3,97 méteres átmérőjével bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, a Kolbászfesztivál pedig már terjedelmes rendezvénnyé nőtte ki magát. Látogatók tízezrei keresik fel minden év februárjának utolsó hétvégéjén a kis dél-bácskai települést, az itt előállított kolbász az ország és Európa csaknem minden szegletébe eljutott már, a világ leghosszabb kolbásza mellett pedig az itteni kulturális szokások, táncok is ismertté váltak. A rendezvénysorozat az idén is termékbemutatókkal indult. Először február 3-án a zombori Szentháromség téren kínálták a szervezők a sült-, nyers- és füstölt kolbászt az ezt követő pénteken pedig Szabadka főterén. Legvégül, február 17-én Újvidéken árulták a turiai nyers- és száraz-, csemege- és csípőskolbászt. Mint mindig, ezeknek a rendezvényeknek humanitárius célja is volt, hiszen a szervezők minden városnak egy-egy csomag kolbászt adományoztak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1155"] A Csabai Kolbászklub delegációja Turián[/caption]

A fesztivál elnöke és az egyesület hentesmesterei szombaton délben óriási érdeklődés mellett mutatták be az óriáskolbászt, amely ezúttal 2033 méteres volt, és amelyet a fesztivál megnyitója után nem egész három óra alatt az utolsó grammig eladtak. A kolbászt ezúttal is méterszámra nagyon kedvező – mindössze 500 dináros áron (1200 forint) – árulták, többen 5-10 métert is vásároltak belőle.

A helyszínen hallottuk: az ízletes nyerskolbászt a legtöbben odahaza megfüstölik, úgy tovább eláll, és sokéig „rájárhat” a család apraja és nagyja. Az egyik böllértől utólag sikerült megtudni, hogy a világ leghosszabb kolbászába is kizárólag ugyanolyan fűszerek kerültek, mint a hagyományos turiai kolbászba: só, bors, törött erős és csípős paprika, valamint fokhagyma.

– A receptet illetően a titok az, hogy nincs titok. Az immár világhírű turiai kolbász kizárólag kétéves (vagy idősebb) anyakoca húsából készül, a fő hangsúly pedig a minőségi paprikán van – tette hozzá mosolyogva az egyik hentesmester.

A háromnapos Turiai Kolbászfesztivált a szervezők becslése szerint az idén mintegy 40 ezer látogató kereste fel, ami a del-bácskai falucska lakosságának megközelítőleg a 16-szorosát teszi ki. Nyugat-Európa országai mellett sokan eljöttek az egykori jugoszláviai tagköztársaságokból, de az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából is voltak érdeklődők.

A tiszteletbeli vendégek ezúttal is a környező országokból érkeztek, közöttük volt a sevnicai (Szlovénia), samobori és a Sveti Petar u sumi (Horvátország) valamint a békéscsabai (Magyarország) kolbászklubok képviselői.

Vajdaság egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét Nesko Csestics Szenttamási polgármester nyitotta meg, miután a hagyomány szerint a fesztivál egyik védjegyének számító híres turiai bicskával levágott egy darabot a kolbászból. Üdvözlő beszédében a polgármester elmondta, lehet, hogy ez volt az utolsó rendezvény, ahol a kolbász ilyen módon készítették, ugyanis már az idén német befektetők érkezését várják, akik a tervek szerint megépítik a már kész projektummal rendelkező turiai kolbászüzemet. Így a világhírű kolbász nem csak a fesztivál ideje alatt, hanem az év minden egyes napján megvásárolható lesz.

[caption id="" align="aligncenter" width="1031"] Kolbászfesztivál Turián[/caption]

– A német partnerekkel közösen egy kolbászkészítő üzemet tervezünk építeni Turián. Bízok benne, hogy ez jövő ilyenkorig megvalósul, mint ahogyan a Kolbászfesztivál mottója is: „Kolbásszal az Európai Unióba”. A projektum egyik legfontosabb része, hogy lehetőséget kapjanak az itteni sertéstenyésztők, akik már évtizedek óta ezzel foglalkoznak, és a gyár üzemeltetéséhez biztosítsák a sertést, szavatolva ezáltal a már megszokott és kiváló minőség megőrzését. Ez szerintem sokkal fontosabb annál a kérdésnél, hogy hány dolgozót foglalkoztat (majd) az üzem – mondta többek között a polgármester.

Dr. Dubravko Viducs, a samobori Aranytárcsa Szalámi Klub, továbbá a Közép- és Kelet-europai Regionális Kolbász- és Szalámikészítők Egyesületének elnüke meghívta a Turiai Kolbészfesztivál képviselőit az egyesület Pécsett sorra kerülő, második rendes ülésére, továbbá az áprilisban sorra kerülő samobori rendezvényre. Ugyanakkor a horvátországi Istria félszigeten található Sveti Petar u sumi falucskából is érkezett meghívás, az ottani rendezvényre, ahol a Turiai Kolbászfesztivál elnökét Miroslav Meduricsot kolbászlovaggá ütik. A szervezők, az önkormányzat és a vendégek együttes sajtótájékoztatoján elhangzott még, hogy a kolbászklubok határokon átívelő, többéves sikeres együttműködése gazdasági és turisztikai célokkal szélesíthető.

– Az óriáskolbászt csütörtökön reggel kezdtük el tölteni. 35 db, 200 kilogrammon felüli anyakoca mintegy 3,5 tonna tiszta húsa került bele. A ledarált húst a fűszerezés után 4 napon át folyamatosan kevertük, hogy az ízek jól összeérjenek. A töltelék 32/34-es bélbe került, amelyet magas nyomás segítségével toldottunk össze. Arról, hogy az íz a több mint 2 kilométeres kolbász minden egyes centiméterében ugyanolyan legyen, nyolc hentesmester gondoskodott, akik az elmúlt napokban mintegy 24 tonna húst adtak kézről-kézre, azaz fogták a megtöltött kolbászt – magyarázta a világrekord-méretű finomság elkészítésének módját a fesztivál első embere. Medurics hozzátette, ez már évtizedek óta így működik, a dolgozók több napra is hátat fordítanak a magánéletnek és a családnak, és az összes idejüket, tudásukat, energiájukat beleadják a hosszúkolbászba.

A rendezvény keretében megválasztották a legjobb szárazkolbászokat is. A magánszemélyek közül a legjobb kolbászt Ranislav Stankov, Sándor Bálint és Zdravko Elesin készítette. Az üzemi kolbászok versenyében az óverbászi Cveta hentesüzlet kolbásza vitte el a Iegjobbnak járó elismerést, második az újvidéki Siki, harmadik pedig az ürögi Zmajevac vállalat szárazkolbásza lett.

A háromnapos fesztiválra látogatókat ezúttal is gazdag kulturális-művelődési műsor várta, ahol a fiatalok és idősek is egyaránt jól szórakoztak. A színpadon szinte egymást váltották az egész országból érkezett fellépők, főleg a néptáncosok és népzenészek, a szombat esti koncerten pedig Ana Bekuta népdalénekes volt a sztárvendég. Volt még festménykiállítás, cselgáncstorna, és sok más érdekes és szórakoztató program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában