erdőlakóból lett szomszéd

2019.06.18. 19:40

Újra vaddisznókat videóztak Salgótarjánban

Nemrégiben a salgótarjáni Alkotmány úton sikerült levideózni egy eltévedt vaddisznót, most pedig újabb felvételeket kaptunk olvasóinktól.

Sz. R.

Forrás: Facebook

Az erdők természetes részei a vadon élő állatok, viszont a beépítettség és a lakott területek terjeszkedése miatt életterük erősen csökken. Az utóbbi években az emberhez egyre közelebb, erdőterülettel határos lakott területeken, telkeken is előfordulnak vadak.

Nemrégiben a salgótarjáni Alkotmány úton sikerült levideózni egy vaddisznót, tavaly októberben pedig az egyik salgótarjáni pizzériába is betévedt egy eltévedt erdőlakó.

Az újabb felvételek egyikét Ullmann Péternek sikerült megörökítenie a salgótarjáni Szerpentin úton.

– A hajnali órákban történt az eset, éppen munkába készültem két kollégámmal. Az egyikük lett figyelmes az állatra, én pedig levideóztam. Mint ahogy az a felvételen is látszik, egyáltalán nem zavartatta magát a vad, én viszont kicsit tartottam tőle. Meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg nekem is ronthat, csak akkor, amikor előbújt a növények közül. Emiatt pár lépést hátrébb tettem, de szerencsére nem történt semmi, az állat nyugodtan tovább állt. Nem hittem volna, hogy így fog indulni a reggelem – osztotta meg portálunkkal Ullmann Péter.

Ponyi Norbert a salgótarjáni Gagarin Általános Iskola melletti parkban lett figyelmes egy magányosan kóborló állatra. A vaddisznó bátran, sietős léptekkel célozta meg a környéken található játszóteret.

A salgótarjáni Vásártéren egyszerre két vaddisznó is feltűnt az éjszakai órákban. Az állatok cseppet sem zavartatták magukat, még akkor sem, amikor az egyikük felfigyelt a videó készítőjére.

A vadon élő állatok közül a vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz már hozzászoktak az ember közelségéhez, viszont az ember nem akar hozzászokni az ő közelségükhöz és ez állandó forrása a konfliktusoknak.

A vaddisznó intelligens, alkalmazkodó faj és ahol nem vadászhatnak rá – lakott területek, belterületek, hatósági kíméleti területek – ott előszeretettel megtelepszik, mivel élőhelyet és táplálkozási területet talál ezért a megjelenésére bárhol számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában