Helyi közélet

2017.07.06. 05:24

Túra helyett teremben: kirándulás a természetbe

fenyvesi

Hont. Bár a mostoha időjárási viszonyok miatt elmaradt a múlt szombatra tervezett „Honti túra” című rendezvény, amelynek résztvevői évről-évre bejárják a település környékének erdeit és rétjeit, a falu művelődési házában sok érdekes program várta a felnőtteket és gyerekeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Mintegy 14 ezer éves mamutmaradványok Szurdokpüspöki határában, 2014-ben. A 21-es számú főút építésekor jégkorszaki emberek élelmiszeres gödrét tárták fel itt a régészek.Fotó: Faragó Zoltán[/caption]

A finom reggeli elfogyasztása után két tehetséges helyi fotós, Teknős Dominik és Teknős Viktória – unokatestvérek – természetfotóiból nyílt kiállítás. A fiatalok elhivatottan keresik fel az Ipoly-menti területeket, ártereket, vízparti élőhelyeket, hogy ott türelmesen kivárva a megfelelő pillanatot, tökéletes képet készítsenek az állatokról és növényekről.

[caption id="" align="aligncenter" width="1358"] A közönség soraiFotó: Teknős Dominik[/caption]

Ezt követően lapunk főszerkesztője, Faragó Zoltán vetítőképes előadás során vezette be a fiatalokat és idősebbeket a vadászat történelmi fejlődésének részleteibe. Szólt többek között a fegyverek fejlődéstörténetéről, a vadászat gazdaságban és kultúrában betöltött szerepéről, alkalmanként a történelmet is befolyásoló eseményeiről.

[caption id="" align="aligncenter" width="1340"] Faragó Zoltán előadásaFotó: Teknős Dominik[/caption]

Külön fejezetet kapott az előadásban az európai barnamedve, amelynek terjeszkedése észak felől jól követhető volt az elmúlt években. Bár az utóbbi időszakban nem sok bizonyítható előfordulás vált ismertté, 2014–15-ben ez a nagyragadozó állandó faj volt Salgótarján környékén. Az is feltételezhető, hogy a Felvidék felől terjeszkedő példányok az alkalmas hazai élőhelyek, a Börzsöny, a Mátra a Bükk felé ökológiai folyosóként használja az Ipoly-völgyet.

[caption id="" align="aligncenter" width="1992"] Lángos volt ebédreFotó: Teknős Dominik[/caption]

Az ebédre kapott lángos és gyümölcssaláta elfogyasztását követően ismét Faragó Zoltán állt a közönség elé, ezúttal a madarak vonulásának érdekességeibe, a megfigyelések során alkalmazott módszerekbe és gyakorlatába avatva be a hallgatóságot. Szó esett arról is, hogy a jeladóval ellátott fehér gólyáknak köszönhetően – a program öt évvel ezelőtt éppen Nógrádban vette kezdetét – máris számos újdonság, például a Szahara déli sávjában húzódó telelőterület, derült ki a madártan kutatói számára.

Mivel kora délutánra már kivirult az idő, néhányan bátran nekivágtak a túrának és egy rövidített útvonalon felkeresték a Hont-tsitári kegyhelyet és az itt fakadó forrást.

H. H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában