Helyi közélet

2017.04.15. 07:22

Tojáskereső hajsza a fűben

fenyvesi

„Vigyázz kész rajt!” – hangzott a jelszó és vidám óvodások és kisiskolások loholtak önfeledten, hogy minél több, a fűben elrejtett tojást kapkodhassanak a markukba – a község gyerkőcei ilyen játékokkal harangozták be a húsvétot.

Hegedűs Henrik

Becske. A rendezvényt szervező 4falu Egyesület igencsak felkészült a rendezvényre. Bár a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon nem bújt ki a Nap a felhők közül, és élénk szél is körüllengte a falu közösségi terét, a résztvevők egyáltalán nem panaszkodtak, hogy fáznának. A szomszédos füves terület közepén, egy vékony törzsű fa ágairól színes csokitojások lógtak le, míg a földön fából készült tapsifülesek mosolyogtak az apróságokra. A piactér megtelt árusokkal, nagy sor állt a vattacukorért, az egyik padon pedig a település címerével díszített bőr-telefontartót is megtekinthettünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Kicsik és nagyobbacskák nagy lendülettel keresték az elrejtett tojásokat[/caption]

A húsvétolás felvezetéseként Szalatnyainé Zsigmond Éva, a község polgármestere mondott köszöntőt, sajnálkozását fejezve ki, hogy az egyesületet ezúttal hivatalosan csak a becskeiek képviselték. Ezután átadta a „Hogyan telik nálatok a Húsvét?” című gyermekrajz-pályázat díjait. Miközben az óvodások és az iskolások sorra járultak elő az oklevélért és a jutalmakért, rövid szemlét tartottunk a rajzok között, felfigyelve néhány igen érdekes alkotásra. Az egyik képen a szülők dédelgetett kedvence az előszobából titkon leste, mint sürög-forog az apuka és anyuka a konyhában. Egy másik mű pedig falusi idillt ábrázolt: a legény éppen megönti a leányzót egy jó nagy vödör jéghideg vízzel, és a háttérben látható takaros házak kéményéről nem hiányozhatott a gólyafészek, lakójával együtt.

Az eredményhirdetés után másik viadal kezdődött: ki tud minél ötletesebb locsolóverssel előrukkolni? Hosszabb-rövidebb mondókák születtek, ki-ki halkan, szégyenlősen, suttogta, vagy bátran kiállva harsogta a mókás szövegeket, amelyek között szerepeltek hagyományos kis versek, de meghökkentően humorosak is, az egyik fiú még magát Magyarország miniszterelnökét is locsolórímbe foglalta.

Rövidesen következett a fentebb már idézett „tojáskereső hadművelet”. Kicsik és nagyobbacskák hatalmas ugrásokkal lendültek a játékba, bőszen keresve-kutatva a fellelhető „kincseket”, és ha rátaláltak, felemelt karral mutatták büszkén a szülőknek, nagyiknak, miféle gazdag zsákmányra leltek. Nem maradhatott el a zsákbamacska sem. A gondosan becsomagolt „csecsebecsék” közt először a legapróbbak válogathattak.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] A díjakat Szalatnyainé Zsigmond Éva polgármester adta át a gyermekeknek[/caption]

A becskei gyermek-húsvétolást kiadós focizás zárta a szomszédos óvoda udvarán lévő műfüves pályán – a labdakergetésbe még maga a polgármester asszony is bekapcsolódott.

***

A rajzpályázat eredményei. Óvodások: 1. Buris Liliána, 2. Szalai Angéla, 3. Petrovics Zara. Alsó tagozatosok: 1. Sneider László, 2. Juhász Leila, 3. Rubik Lili Amanda, 4. Baranyi Enikő. Felsősök: 1. Köblös Evelin, 2. Spanu Gabriella Izabella, 3. Varga Máté. Különdíjas: Gordos Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában