Helyi közélet

2016.08.22. 04:13

Több városrészben ünnepeltek

fenyvesi

Augusztus 20. A korábbi évekkel ellentétben idén a városban nem volt központi helye Szent István ünnepének, ingázott a rendezvények helyszínei között, aki ott akart lenni, de az önkormányzat a vasútállomásról autóbuszjáratokat is működtetett a főbb szabadidős eseményeknek helyet adó városi strandra.

Pásztó. Hazánk legkiemeltebb ünnepnapján a helyi eseményeket csak a pásztói lakosok tekinthették meg ingyen-lakcímkártyájuk bemutatása esetén- a többiektől belépő díjat szedtek, amely az este 20 órakor kezdődött Open Air S klub 8 zenés bulijára további fizetési kötelezettséggel járt. Pásztón az ünnepi esemény egy újabb helyszíni „költözködést” követően a kishegyi szabadidőparkban mintegy másfélezer kíváncsiskodó jelenlétében tartott tűzijáték megtekintésével ért végett.

Hazánk legjelentősebb ünnepnapi eseménysorozata a Szent Lőrinc plébániatemplomban tartott szentmisével vette kezdetét. A templomban a Rozmaring Népdalkör közreműködése mellett szegték meg az új kenyeret. Ezt követően a részvevők, és közben a hozzájuk újfent csatlakozók a közeli Pásztói Múzeumban vehettek részt azon az önkormányzati ünnepségen, ahol átadták a város által helyi rendeletbe foglalt kitüntető címeket, díjakat.

Idén a legmagasabb városi elismerést, a Pásztó Város Díszpolgára kitüntető címet dr. Káposztás Zsolt, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház Általános-, Mellkas és Érsebészeti Osztályának egységvezető főorvosa vehette át. A Pásztóért emlékérem elismerést Kósa György nyugdíjas tanár, Sőregi József, a Polytechnik Kft. ügyvezetője és Szabó Zsolt, a Zsigmond Király Általános Iskola igazgató-helyettese kapta. Az Ágasvári Lajos díjat Brunda Tibor tanító és az intézmény nyugalmazott igazgatója, László Pálné érdemelte ki.

Az egészségügyben végzett tevékenységet elismerő Keglevich Margit díjat, dr. Boczek Tibor, a Margit kórház főigazgatója vehette át. Pásztó Város Sportjáért díjban részesült Vida György, a korábbi Pásztói SE elnöke, Fekete Richárd gyorsulási motorsport versenyző és Váradi Valentina, válogatott karatéka.

A múzeumi ünnepséget követően mindenki a maga módján, gyalogosan, saját gépjárművel, vagy a vasútállomásról az önkormányzat által indított autóbuszjárattal próbálta megközelíteni a további programok helyszínét, a városi strandot, este pedig a kishegyi szabadidőparkot. A strandi kapunál a pásztóiak lakcímkártyájuk bemutatását követően ingyenesen léphettek be, még a többiektől belépődíjat kértek.

Déltől Tóth Melinda a polgárőrség térségi koordinátora jóvoltából a járás polgárőrszervezeteinek a tagjai ügyeltek a rendre.

A színpadon elsőként a Birimálé bábszínház „Rella rigó barátra lel” című műsorára került sor, majd történelmi dallamok következtek, melynek során részletek hangoztak el a Bánk Bán, Hunyadi László, István, a király című művekből Lengyel Judit, Tóth Tibor,Tóth Dávid előadásában. Továbbiakban a gyermekműsorok kaptak főszerepet, így rajzfilmslágerek, mesezenék, Lufi kavalkád és az Iszkiri zenekar előadására került sor.

Késő délután a nap egyik sztárvendége, Molnár Ferenc Caramel több mint egyórás koncertjére, valamint a Bon-Bon zenekar fellépésére már jóval ezer fő fölé nőtt a részvevők létszáma.

A zenekar műsorát követően aztán gyorsan kiürült a helyszín. Aki viszont tovább akart maradni a strandon, annak az este nyolc órakor kezdődött Open Air S-club 8 DJ bulijára további kétezer forintos belépő díjat kellett kifizetnie. Eközben többen már ekkor elindultak az innen kissé távolabb eső Kishegyre, ahol este fél tízre több mint másfélezren gyűltek össze, hogy Szent István-napját a tűzijáték megtekintésével zárják.

Cz.Z.J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában