Mátraverebély-Szentkút

2018.05.22. 06:52

Több ezren várták a Szentlélek eljövetelét

Pünkösdkor minden évben búcsút tartanak nemzeti kegyhelyünkön.

G. K.

Idén is több ezer hívő látogatott el Szentkútra, hogy ott várja a Szentlélek eljövetelét. Az ünnepi szentmisét Dobszay Benedek, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke mutatta be, aki gyakori látogatója a kegyhelynek. Ő vezeti ugyanis a már több mint húsz esztendeje tartó ferences ifjúsági zarándoklatot, amely augusztus 14-én indul Esztergomból, és 19-én – öt nap gyaloglás után – érkezik meg Szentkútra.

A tartományfőnök az idei búcsúk megkezdése alkalmából kérte, hogy azok a csodák, amelyek a következő hetekben, hónapokban történnek a kegyhelyen, azok valóban termékenyítsék meg a hívek életét. Ennek köszönhetően kerüljenek minél közelebb a Jóistenhez és embertársaikhoz.

Ezen fohász elhangzása után Dobszay Benedek prédikációjában kifejtette: pünkösdkör elsősorban azt a titkot ünnepeljük, hogy Isten megajándékoz bennünket a Szentlélekkel. Amikor megalapították az egyházat, akkor ennek az eseménynek lehettek szemtanúi az akkor élők. Az apostoloknak, és a tanítványoknak ugyanis megjelent a Szentlélek.

A tartományfőnök hangsúlyozta: amikor a Szentlélek segítségét kérjük életünkbe, akkor elsősorban ne különleges dolgokért fohászkodjunk. Természetesen ott lehetnek azok a nehézségek is, amiket mindennél jobban szeretnénk, ha megoldódnának, de ne ezek legyenek a meghatározók. Leginkább azért imádkozzunk, hogy képesek legyünk Istenről tanúságot tenni egy nehéz munkahelyi környezetben is, vagy tudjunk ellenállni azoknak a megalkuvásoknak, amelyek kétszínűvé tehetnek bennünket.

Kiemelt fotónkon: Somosi zarándokok érkeznek Szentkútra, Orosz Lóránd kegyhelyigazgató fogadja őket – Fotó: F. Z., NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában