Elektromobilitás

2018.09.23. 15:46

Több elektromos autó is érkezhet megyénkbe

Októbertől újraindul a kormány elektromobilitás elterjedését elősegítő pályázata. Ennek köszönhetően az eddiginél több elektromos autó érkezhet megyénkbe. Év végéig négy töltőberendezést is kialakítanak a már üzemelő három mellé.

Veres Edina

 

Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Kormányhivatalnál is működik két elektromos autó Fotó: H. Cs./NMH

Egyre nagyobb az emberek igénye a közlekedés környezetbaráttá tételére. Ezt bizonyítja az is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus végén lezáruló elektromobilitás elterjedését elősegítő pályázatát – a kiemelkedő érdeklődés miatt – októbertől egyszerűsített feltételek mellett újraindítja.

Amint azt a Minisztérium sajtóosztálya lapunk érdeklődésére közölte: az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. az elektromos autóflotta projekt részeként Nógrád megyébe két elektromos gépjárművet helyezett ki, továbbá egy autó került forgalomba a társaság által lebonyolított, ösztönző pályázat keretében. Amint megtudtuk: összesen két pályázat érkezett megyei gazdasági társaságoktól, ezek egyenként 1,5 millió forint támogatásban részesültek. Az egyik jármű esetében a forgalomba helyezés már lezárult, továbbá arról informálták lapunkat, hogy a helyi önkormányzatok számára kiírt pályázat keretein belül az idei év végéig Balassagyarmaton és Salgótarjánban négy töltőberendezést telepítenek, összesen nyolc töltési ponttal.

Szerencsére azoknak, akik jelenleg is elektromos autóval közlekednek, nem szükséges várniuk a tél beköszöntét azért, hogy a közelben tölthessék fel a gépjárművüket.

Genyéné Batta Nikoletta, a pásztói polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a városban két elektromos töltőállomással, teljesen ingyenesen biztosítják a zöld rendszámú autókkal érkezők számára a „tankolást”.

– A városközpontban, az önkormányzat épületénél, illetve a mátrakeresztesi városrészben alakítottuk ki a töltőállomásokat. Ez utóbbit azért találtuk megfelelő helyszínnek, mert így azoknak az e-autósoknak, akik a Mátrába szeretnének látogatni, nem kell kitérőt tenniük a belváros felé. Pontos adataink nincsenek arról, hogy hányan használják nap mint nap az állomást, hiszen azt az autótulajdonosok saját maguk kezelik, a rendszer megfelelő működését távfelügyelet segítségével ellenőrzik a szakemberek – mondta lapunknak Genyéné Batta Nikoletta.

Megyénkben nem Pásztó az egyetlen helyszín, ahol az elektromos autók motorja visszanyerheti energiaszintjét.

Tömösvári Szilvia, az alsópetényi Prónay-kastély igazgatója úgy fogalmazott, hogy a töltőállomás megközelítőleg egy évvel ezelőtti üzembe helyezése azért bírt számukra kiemelkedő fontossággal, mert környezettudatosak próbálnak lenni.

– A természet védelme mellett szintén jelentős szempont volt a töltőállomás kiépítésénél, hogy egyre több vendégünk érkezik zöld rendszámmal rendelkező, elektromos, vagy hibrid autóval. Az úgynevezett gyorstöltő segítségével körülbelül két órát vesz igénybe, amíg egy autó energiaszintje teljessé válik. Azért, hogy a töltőállomás használatáért ne kelljen sokat várakozniuk a tulajoknak, az igényüket előzetesen be kell jelenteniük nálunk – fejtette ki Tömösvári Szilvia.

Elmondta: vendégeik természetesen ingyen használhatják a töltőállomást, de nem okozott még problémát, hogy nem csak a kastélyban elszállásoltak vették igénybe e szolgáltatás.

– A környéken egyre több a rendezvény, amelyekre természetbarát járművekkel is érkeznek érdeklődők. Ők a töltés ideje alatt szívesen fogyasztanak el egy kávét, vagy vesznek részt egy kastélyvezetésen – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában