Balassagyarmat

2018.03.16. 19:56

Tízesztendős lett a Pannónia Motorkerékpár Múzeum

Tíz esztendeje, éppen a nemzeti ünnep napján, március 15-én nyitotta meg kapuit Nógrád megye, sőt, az egész észak-magyarországi régió egyedülálló gépészeti gyűjteménye, a Pannónia Motorkerékpár Múzeum.

H. H.

Az állomány az utóbbi időkben olyan szépen gyarapodott, hogy mára kinőtte eddigi otthonát, és a Kossuth utcai pincehelyiségből tágasabb területre költöztetné át tulajdonosa.

A jeles évforduló alkalmából ifj. Szakács László, a gyűjtemény nemrégiben „Balassagyarmatért” emlékéremmel kitüntetett megálmodója és kialakítója rendhagyó sajtó­tájékoztatót hívott össze.

Bővítéseket terveznek

Ifj. Szakács László elmondta, nehézséget jelent, ha egy-egy motort például filmforgatásra a pince mélyéről fel kell hozni.

Az elképzelések szerint új otthonukban interaktívabbá, gyermekbaráttá tennék a múzeumot, olvasósarokkal és egy 1950-es évek­beli műhelybelsővel bővítenék, emellett a város gyorsasági versenymotorsportjának múltját is bemutatnák.

Ezen Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere méltatta mindazt a páratlan tevékenységet és szorgalmat, aminek jóvoltából, kellő elszántsággal és kitartással a magángyűjteményből az önkormányzat segítségével létrejött ez a nagyszerű kiállítási anyag, amely térben és értékben mind jobban bővült, gazdagodott, és tavasztól őszig egyre több látogatót fogad.

 

Fotók: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

 

Dr. Ádám György gyógyszerész, a Balassagyarmat és Térsége Fejlesztéséért Közalapítvány kuratóriumi elnöke hozzáfűzte, a múzeum rendkívül komoly szerepet vállal a téma iránt érdeklődő ifjúság technikai oktatásában, és az ipartörténeti emlékeink elhivatott gondozásában.

Ifj. Szakács László, miután köszönetet mondott mindazoknak, akik elősegítették a gyűjtemény megteremtését és gyarapodását, kiemelte: mivel kinőtték az eddigi teret, és a páratartalommal is folyamatosan gondok adódnak, elkerülhetetlenné vált, hogy méltóbb helyre költözzenek.

Jelenleg keresik azt az ingatlant, ami erre a célra meg­felelő lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában