Salgótarján

2018.03.23. 06:55

Tavaszodik a piacon, ha fagyos is a hajnal

Vége felé közeledik az első tavaszi hónap, bár eddig nem sokat láttunk a kikeletből. Ez idáig télies volt az időjárás, de a pénteki és szombati piaci napra már kellemes napsütésben látogathatnak ki a vásárlók Salgótarjánban és Balassagyarmaton is. Az emberek ilyenkor már szívesebben töltik az időt a szabadban.

Papp Bianka

Kíváncsiak voltunk, mennyiben van hatása az időnek a helyi piacokra, így ellátogattunk a Salgótajáni Vásárcsarnokba. Molnár Károly igazgató lapunk kérdésére elmondta:

– Szemmel láthatóan nőtt a forgalom, napról napra több az árus és a vevő is a piacon.

Az igazgató úgy gondolja, hogy hamarosan teljesen megtelnek az árusok sorai, hiszen egymás után szerződnek le a termelőkkel.

A csarnokban sétálva sok­féle termékkel találkozhattunk: zöldség, gyümölcs, friss húsáru, minden, ami szem-szájnak ingere. A sámsonházai Kovács Erzsébet és családja friss, házi tejtermékekkel várja vevőit majd’ minden nap. Erzsébet szerint az utóbbi egy hétben különösen megnövekedett standjuk forgalma, kedd délelőtt tízre már majdnem mindent sikerült eladnia.

Fotók: Niederland Dávid/ Nógrád Megyei Hírlap

Talpas Gáborné több éve kínálja házi húsáruját a vevőknek a tarjáni csarnokban:

– Szemmel láthatóan nő a forgalom, készülünk a húsvétra, azonban a nagy multikkal nehéz versenyezni még akkor is, ha hazai termékekkel és otthoni ízekkel várjuk őket. Nagyon sokat jelent a pénz a mai világban!

Új árusokkal is találkoztunk. A salgótarjáni Botos Erika és férje nemrégiben nyitották standjukat, ahol zöldségek és gyümölcsök sorakoznak, nem beszélve a baromfi- és halpultról. Utóbbi egyedül­álló Salgótarjánban, hiszen eddig nehéz volt friss halat beszerezni a környéken.

– Többen jönnek a jó időben, szívesebben mozdulnak ki a melegben. A téli hidegben előfordul, hogy megfagy az áru. A szép tavaszi időben ez nem jelent problémát.

Ha tavasz, akkor kertészkedés. Betértünk a mezőgazdasági boltba is. A vetőmagok, a mezőgazdasági eszközök, a virághagymák fogynak leginkább ilyenkor, tudtuk meg a tulajdonostól. Török László mezőgazdasági eszközökkel, vetőmagokkal, szerszámokkal kereskedik. Lapunknak elmondta, hogy számukra a téli időszak nehezebbnek bizonyul, és örülnek, ha megérkezik a tavasz.

Török László szívesen látja el tanácsokkal vásárlóit

– Télen a pálinkafőzéshez, borkészítéshez használatos eszközeink fogynak jobban – mondta. – Ilyenkor viszont megnő a forgalom. Elsősorban az idősebb korosztály vásárol nálunk, ők még szeretnek a kerttel bíbelődni. Vevőink átlagéletkora ötven év körül van. A mai generáció már inkább megveszi a nagyobb boltokban, amit szeretne, nem szívesen művelnek kertet, de azért akad persze fiatalabb vá­sárlónk is. Fontos, hogy nálunk nemcsak termékeket, de tanácsokat is kapnak, amit a nagy multicégek boltjairól már nem mondhatunk el.

Kiemelt fotó: Niederland Dávid/Nógrád Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában