Helyi közélet

2016.10.03. 09:25

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében

fenyvesi

Százhúsz évvel ezelőtt, 1896-ban rendezték meg az első szüretit Szécsényben. Azóta – kisebb megszakításokkal – rendre megtartották a mulatságot. Az idén – egészen pontosan a múlt szombaton ebéd – a város keleti részéről indult a díszes menet.

 

Szécsény. A járdákról emberek sokasága kísérte figyelemmel a felvonulást. A hagyományokhoz híven az élen a huszárok vonultak. A bíró hintajában Oláh József és felesége, Csercsics Ivett, a gazdáéban Paluch Norbert és neje, Perce Piroska foglaltak helyet. Egy másik hintóban Smelkó István mint jegyző, Varga Bálint mint fiskális és Rónai Egon mint kisbíró ült.  Ott volt a díszes menetben mások mellett Stayer László, Szécsény polgármestere, dr. Bagó József, a város jegyzője, Tácsik Bálint, a Nógrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi osztályvezetője is.

Felvonultak a búza- és szőlőkoszorút hordozó lányok, a Palóc és az Iglice együttesek néptáncosai, a Mikszáth Tánccsoport, a csőszlányok és a zenészek. Nem maradhatott le a szüretiről Bacchus, a bor Istene, de ott voltak a kis törpék, a kispalócok is, a bohócnak öltözött fiatalok népes tábora mellett. Képviseltette magát a helyi kertbarát kör, valamint a Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola is.

Amikor a csoport a városháza elé ért, már több száz érdeklődő várt rájuk. A kisbíró – Rónai Egon – a polgármestertől, Stayer Lászlótól engedélyt kért a vigadalom megtartására. A város első embere rímekbe szedve utalt arra, hogy a szécsényi szüretnek százhúsz éves hagyománya van. Megköszönte a szervezők és a rendezőknek munkáját, a szereplők jelenlétét és a közönség érdeklődését, majd megadta az engedélyt a mulatságra.

Smelkó István a jegyző és Varga Bálint a kisbíró szerepében – eltérően a korábbi hagyományoktól – a jubileumhoz kapcsolódva az elmúlt évtizedek helyi eseményeit vették górcső alá. A tűztorony ablakában felcsendült a tárogató hangja, majd elkezdődött a híres, szécsényi szüreti körtánc, amelyet az idén is Őze János, a Palóc Néptáncegyüttes vezetője tanított be a résztvevőknek.

Ezt követően menet a történelmi belvárosba vonult, ahol a kétszáz szereplő ismét előadta a körtáncot. A szabadtéri színpadon folklórműsor szórakoztatta a közönséget. A gyermekek a vidámparkban és Izolda népi játékaival szórakozhattak. A sétálóutcában kézműves- és kirakodóvásáron kínálták áruikat az eladók. A Palóc Néptánc Együttes gyermek táncházat tartott az ifjúságnak, majd este hétkor, a művelődési házban kezdetét vette a batyus szüreti bál, amelyen a Folt Népzenei Együttes szolgáltatta a zenét.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában