Helyi közélet

2017.07.13. 04:46

Szomszédoló néptánctábor

fenyvesi

Végy tizenöt életvidám gyereket, mellé négy mindenre elszánt oktatót, ezt fűszerezd meg délalföldi rözgős lassúcsárdással, frissel és oláhossal, s meg is van az egyik legjobb néptánctábor receptje! A fentieket figyelembe véve rendeztek nemrég hevesi és nógrádi, héhalomi gyermekekkel Apcon  néptánctábort.

Apc/Héhalom. Brnya Eszter, Urbán Angéla, Zuppán Bence és Szalai Péter –mint szervezők és tanárok – hónapokig ötleteltek és szervezkedtek azon, hogy a megyénkhez közeli Apcon a diákok nyári vakációja alatt létrejöhessen egy közös néptánctábor a héhalomi gyermekekkel.

A kezdeményezés az elmúlt héten létrejött: tizenöt fiatal részvételével vette kezdetét az öt napig tartó esemény. A kezdetekkor nem sok idő volt az ismerkedésére, gyorsan elő kellett venni a keszkenőket, miközben Eszti néni és Bence bácsi magyarázott, Angi néni segített, Peti bácsi fotózott, és  már indult is a tánc.

A későbbi próbák sokasságának a hangulatát jelentősen befolyásolta a gyermekek talpraesettsége és a tanárok humora, így jó hangulatban és gyorsan suhantak végig a dél-alföldi anyagon. Természetesen néha szét kellett bontani a kicsiny csapatot, mivel a legkisebb gyermek még csak nyolcadik életévében jár, a legidősebb tanítvány pedig már egy ideje a húszat tapossa, de ezt a tánctanárok könnyen kiküszöbölték.

Egyébként a próbák előtt bemelegítéssel, edzéssel, „molnár”- és balett-technikákkal, valamint nyújtással készültek az oktatók, hogy a gyermekek felkészítése minél teljesebb legyen.

A táborban a lábak mellett a kezek ügyessége is próbára lett téve: gyöngyfűzéssel, babakészítéssel és kifestőkkel várták a táncos ifjoncokat. A hét egyik napjának délutánján pedig a környéken, így a megyénkben is jól ismert Bukovics János kedveskedett három mesével a gyerekeknek, akik később meglátogattak egy másik néptánctábort is. Itt még egy moldvai táncházra is jutott idejük. Péntek délután aztán gálával zárult az egyhetes tábor, ahol a gyermekek bemutathatták szüleiknek, hogy mit tanultak ez idő alatt.

A jól sikerült nyári tánctábor szervezői ezúton is köszönetüket fejezik ki a település önkormányzatának, a művelődési ház dolgozóinak, a Szil-Szit Kft.-nek és nem utolsó sorban Héhalom Község Önkormányzatának a tábor anyagi támogatásáért, segítőkészségükért.

A jó hangulatra és a sikeres együttműködésre való tekintettel a résztvevők remélik, hogy a jövőben sok közös programot, tábort tudnak létrehozni, amely kölcsönösen elősegíti mind a csoportok közötti barátságot, mind az oktatók fejlődését, egymás tapasztalatainak tanulását, átadását.

Cz.Z.J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában