Helyi közélet

2016.08.16. 09:20

Szobrot állítottak Nepomuki Szent Jánosnak

fenyvesi

Újabb köztéri szoborral lett gazdagabb Szécsény: Nepomuki Szent Jánost, aki nem szegte meg a gyónási titkot, IV. Vencel cseh király megkínoztatta és a Moldvába dobatta. Kultusza a mai napig él. Számos településen többnyire a hidak, vizek mentén utalva vértanúságára, megtalálhatók a szobrai, emlékművei. Szécsényben a Szentlélek-patakon, az egykori kőhídnál állt a szobra. A hidat 1904-ben lebontották, elkészült az új vashíd. Ezt a második világháború végén, 1944. december 28-án a németek felrobbantották.

Szécsény. Az átépítést követően, hogy mi lett a szobor sorsa, nem tudni. Galcsik Zsolt lelkes lokálpatrióta, helytörténeti kutató kezdeményezte a szobor felállítását. Ötletével Csongor atya, a plébános és az egyházközség is azonosult. Közadakozásból elkészült a szobor. Az 1,2 méter magas talpazat társadalmi összefogással épült. Az eredeti Nepomuki Szent János gipszszobor vitéz Máriahegyi József munkája volt, a szobrász 1981-ben elhunyt. Az eredeti példányt felhasználva, öntési eljárással pilisi darált mészkőből – amely az időjárás viszontagságainak ellenáll – Menfeld István pilisvörösvári szobrászművész készítette el az 1,3 méter magas szobrot.  Több, mint 110 év elteltével Szécsényben ismét ott áll a szobor a Szentlélek-patak partján a híd mellett.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A szobor ünnepélyes avatására augusztus 14-én vasárnap, 20 órakor került sor, amikor a szécsényi szentkúti zarándokbúcsú a hídhoz érkezett. Az ünnepségen a zarándokok mellett sok szécsényi is megjelent. Ott volt az ünnepeltek között Piusz atya, a szécsényi ferences rend házfőnöke, a novíciusok magisztere, Stayer László, a város polgármestere, dr. Bagó József, Szécsény jegyzője.

„A vértanúknak királynője” dal eléneklése után Csongor atya méltatta Nepomuki Szent János papi hivatásában való helytállását, aki nem volt hajlandó a gyónási titok megszegésére, amiért életével kellett fizetnie. Ezért a gyónási titoktartásnak és a vértanú halálának módja miatt a hidaknak a védőszentje. A XVII–XVIII. században sokfelé elterjedt a tisztelete, hazánkban és Szécsény környékén is sorba emelték a hidakon a szobrait.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Csongor atya és Galcsik Zsolt a szoboravatáson – Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A szobor leleplezését követően, Csongor atya megáldotta, miközben azt mondta:

– Mindenható örök Istenünk, te helyesnek tartod, hogy szentjeid képmását szobor formájában elkészítsük. Valahányszor képmásukra tekintünk, a cselekedetükre emlékezve buzdítson bennünket életük példájának a követése! Kérjük, áld meg ezt a szobrot, amelyet Nepomuki Szent János emlékére és tiszteletére készítettünk!

Galcsik Zsolt köszöntet mondott a polgármesteri hivatalnak, hogy a szobor elhelyezéséhez a területet biztosították, segítettek a szállításban, az engedélyek beszerzésében. Megköszönte mindazoknak, akik adakozásukkal hozzájárultak a szobor elkészítéséhez. Ezeknek a nevét a Szécsényi Harangok című helyi újságjukban teszik közzé. Megköszönte azoknak a támogatását is, akik munkájukkal segítettek, gépeket biztosítottak ahhoz, hogy a szoboravatási ünnepségre sor kerülhet. Azt mondta: a szécsényiek az összefogás szép példájáról tettek tanúbizonyságot. Bejelentette továbbá, hogy a szobor alkotója egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni a helyszínen.

Végezetül Csongor atya megköszönte Galcsik Zsoltnak a kezdeményezését, azt, hogy a megvalósításnak szellemi, gyakorlati vezére volt.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában