Helyi közélet

2017.09.14. 04:57

„Színesebbé tenném az emberek hétköznapjait”

fenyvesi

A pásztói születésű Sándor Alexa évek óta foglalkozik alkotói tevékenységgel, de eddig még nem volt lehetősége bemutatni műveit. Mint a legtöbb művésznek, neki sincs könnyű dolga, ennek ellenére bízik abban, hogy a jövőben nagyobb teret kap a művészvilágban. Képein a valóság keveredik a szürrealizmussal. Ezt a hangulatot szeretné átadni az embereknek.

– Mikor kezdődött a festészet iránti érdeklődésed?

– Gyerekkorom óta érdekel a művészet. Amikor még kicsi voltam, sokszor csodálhattam meg nagypapám festményeit, aki hosszú éveken át alkotott. Az alkotásai szinte azonnal elbűvöltek. Tőle örököltem a művészi vénát. Eleinte még csak grafittal dolgoztam. Képeimet pedig többnyire a híres filmrendező, Tim Burton munkássága és különleges figurái inspirálták. Hozzávetőleg egy évvel ezelőtt beleszerettem a festészetbe, így a fekete-fehér grafitot színes akrilra cseréltem. Ezáltal úgy érzem, sokkal jobban tudom érzékeltetni a gondolataimat másokkal.

[caption id="" align="aligncenter" width="677"] A fekete-fehér grafitot színes akrilra cseréltem. Ezáltal úgy érzem, sokkal jobban tudom érzékeltetni a gondolataimat másokkal – mondta Sándor Alexa[/caption]

– Van kedvenc művészeti korszakod, illetve festőd?

– A 20. századi stílusirányzat, a pop art nagy kedvencem, annak ellenére, hogy nem ebben a témában festek. Leginkább a gazdag színvilág, az egyszerűség, ugyanakkor a valóság eltorzítása jellemzi e korszakot, ezért is ragadott magával. Kedvelem többek között Vincent van Gogh és Claude Monet festményeit, amelyek közül néhányat volt szerencsém élőben is megcsodálni, amikor Londonban jártam.

– Műveid többnyire eltérnek a valóságtól. Talán kicsit a szürrealizmus korszakára emlékeztetnek. Mit szeretnél közvetíteni a képeid által?

– Munkáimban nem minden esetben törekszem a realizmusra, szeretek eltérni attól. Gyönyörűnek találom a fotorealisztikus ábrázolásmódot, de úgy gondolom, hogy az egyénileg kitalált, elképzelt képek jobban elgondolkodtatnak mindenkit, s ez táplálja a kreativitásukat is. Szeretem figyelni az embereket, kitalálni, hogy éppen mire gondolhatnak, vagy milyen hangulatban vannak. Éppen ezért ábrázol arcokat festményeim nagy része, de szívesen festek épületeket és gyakran jelenik meg az égbolt is a képeimen.

– Volt-e már saját kiállításod? Milyen terveid vannak a jövőt tekintve?

– Sajnos még nem volt lehetőségem bemutatni a festményeimet, azok egyelőre csupán a közösségi oldalakon tekinthetők meg, de bízom abban, hogy a jövőben több ember is megismerheti alkotásaimat egy kiállítás keretén belül. Szeretnék rengeteg festményt készíteni, amelyek által átadhatok valamilyen hangulatot vagy érzést a művészet kedvelőinek, valamint színesebbé tehetem az emberek hétköznapjait.

– Mi a véleményed a festőművészek jelenlegi helyzetéről?

– Úgy gondolom, hogy a művészek helyzete általában nehéz, mivel nem kifizetődő szakma. Ahhoz pedig, hogy valaki elismert legyen, előbb nevet kell szerezni, de ez nem könnyű feladat. Ugyanakkor sosem adnám fel. Munka mellett alkotok, így azonban nem tudok elég időt azzal tölteni, amit szeretek. Tapasztalataim szerint a mai világban rengeteg tehetséges amatőr festő van, akik sajnos nem tudják megvalósítani az álmaikat.

Nagy Orsolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában