Helyi közélet

2016.12.15. 07:36

Szent Korona az emlékmű tetején

fenyvesi

Újabb első világháborús emlékhely szépült meg Nyugat-Nógrádban. Ezúttal Magyarnándorban avatták fel a megújított mementót a harcokban száz évvel ezelőtt hősi halált halt katonák tiszteletére.

Hegedűs Henrik

Magyarnándor. A Cserháthaláp felé vezető út éles kanyarulatában 1933 májusában állították fel a magyarnándori hősök oszlopát. Az egykori avatón elhangzott verset Vaskor Gábor szavalta el, majd Sándor István polgármester történelmet idéző beszédében az elmúlt nyolcvanhárom esztendő több fontos mozzanatát elevenítette fel.

[caption id="" align="aligncenter" width="2418"] Sándor István polgármester a történelmet is felidézte beszédében (Fotó: Galbács Tamás)[/caption]

Érdekességként említette, hogy a második világháborút követően, 1953-ban, amikor újabb nevekkel, illetve a vörös csillaggal egészült ki az obeliszk, három helybéli férfi a pártutasítást megszegve, amíg a nép a templomban a misét hallgatta, nem verte le a kőoszlopot díszítő Szent Koronát, hanem leszerelve, a közvetlen közelében egy homokágyba mélyesztve elásta. A nyolcvanas évek közepe táján árulta el egyikük, hol lelhető a magyar nemzet nemes jelképe. Miután megtalálták, néhány évig a tanácselnöki irodában várta sorsát, míg a rendszerváltás hajnalán újra eredeti helyére kerülhetett.

[caption id="" align="aligncenter" width="2413"] A két világháború során elhunyt összesen nyolcvanhét magyarnándori férfi emlékhelyét most már újra méltó alakjában láthatják a községbeliek és vendégeik (Fotó: Galbács Tamás)[/caption]

A polgármester hozzátette, a két világháború során összesen nyolcvanhét magyarnándori férfi, családapa, gyermek, szorgos munkás pusztult el a vérzivatarban, akiknek az emlékhelyét most már újra méltó alakjában láthatják a községbeliek és vendégeik. A felújítás költségeiből hatszázezer forintot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásából biztosítottak, amihez önerőt csatolt az önkormányzat. A hősök névsorát tartalmazó lapokat, valamint a keresztet nem sikerült tökéletesen helyreállítani, ezek teljesen új formát kaptak.

[caption id="" align="aligncenter" width="2386"] Fotó: Galbács Tamás[/caption]

Az ünnepség fő szónoka, Balla Mihály országgyűlési képviselő néhány családi történetet említett, utalva arra, hogy minden magyar família, hazánk jelenkori határaitól innen és túl ápolja egykor a harctéren elhunyt szerettei emlékét. Tisztelet és megbecsülés illet mindenkit, aki a hazájáért fegyvert fogva katonaként szolgált a távoli frontokon, és a doberdói fennsíkon, az Isonzónál, a Balkánon vagy a Kárpátokban vesztette életét, és legtöbbjükre ott is borul a sírhalom. A világtörténelem első komoly haditechnikáját felvonultató háborúban elesett áldozatoknak szerte a magyarlakta földön, mindenhol emeltek emlékoszlopokat, amelyek örök időkre figyelmeztetik az utókort a visszatekintés, a hős ősökre való emlékezés kötelességére, és ezek a mementók tovább erősítik az egyes települési közösségek összetartozását és hazaszeretetét – fejtette ki a honatya.

A beszédeket követően Ipolyi Károly katolikus plébános egyházi énekek kíséretében szentelte meg a felújított világháborús emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában