Helyi közélet

2016.09.30. 10:15

Százhúsz éves a szécsényi szüret

fenyvesi

Szécsény. A feljegyzések szerint Szécsényben 1896-tól kisebb-nagyobb megszakításokkal minden év őszén megrendezték a szüreti napokat. 1918-ig a gazdák és a zsellérek voltak a fő szervezők. Az I.világháború után 1932-ig két szüretit is tartottak. Az egyiknek a rendezői a gazdák, a másiknak az iparosok voltak. 1933-tól a katolikus legényegylet, a háború utáni években pedig az ifjúsági szervezetek szervezéséhez fűződik a szécsényi szüret.

Ekkor Mészáros János volt a szécsényi szüret főrendezője, munkáját agilis fiatalok is segítették, akik maguk is részt vettek a felvonuláson. Közéjük tartozott Klement Kornél, aki később részt vett az 1956-os forradalom szécsényi eseményeiben, ezért emigrált, ma is Németországban él. Az 1949-es szüreti felvonulásról küldött e sorok írójának egy fényképet, amelyen szamaras kocsin ül mint jegyző, mellette Mikó Tibor mint kántor.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Jelenet az 1949-es szécsényi szüreti felvonulásról[/caption]

Leírása szerint a menet az utcasarkokon megállt és résztvevői az irónia jegyében rímekbe szedve mondták el Szécsény elmúlt évének történetét. A szüreti bálra a kultúrházat szőlővel díszítették fel, amelyből lehetett lopni, de akit a csősz lányok elkaptak, azt a bíró elé vitték. Utóbbi büntetést rótt ki rájuk, amely zömmel tréfás feladatokból állt, de a gazdagabbakra csekély pénzbüntetést is kiszabott. A bálon elárverezték a szüreti szőlőkoszorút.

Az idén október elsején szombaton rendezik meg a szécsényi szüreti vigadalmat, amely most is a látványos felvonulással kezdődik. A menet 14 órakor indul a város keleti részéről. A polgármesteri hivatal elé érve a szereplők eltáncolják a híres szécsényi szüreti körtáncot, amelyet most is Őze János a Palóc Néptáncegyüttes vezetője tanított be. A jegyző és a fiskális górcső alá veszi a város elmúlt egy esztendejét.

A történelmi belvárosban a szabadtéri színpadon a folklór műsorban fellépnek a szécsényi néptánccsoportok. A sétálóutcában kézműves- és kirakodóvásár várja az érdeklődőket. A Palóc Néptáncegyüttes 18 órától gyermektáncházat tart az ifjúságnak. A művelődési házban 19 órakor veszi kezdetét a batyus szüreti bál. A felvonuláson, az előadáson – barátaival közösen – közreműködik a Folt Népzenei Együttes. A táncmulatságon is ők szolgáltatják a zenét.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában