mesterlevél

2018.11.09. 19:53

Szakmák becsületét éltetik a nógrádi mesterek

A szakmák csúcsát a mesterek jelentik, akiknek képzése külön feladatot ró mind a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarára (MKIK), mind a Nógrád megyei szervezetre. Négy hónapos képzést követően idén huszonkét mester vehette át oklevelét ünnepélyes keretek között.

Veres Edina

Fotó: Hegedűs Márk, NMH

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy hónapja a hollókői Castellum Hotel adott otthont a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) szakmai mestervizsgáinak.

Az oklevelek kiosztása előtt Dr. Tordai Péter, a megyei iparkamara elnöke elmondta: a mester a szakma csúcsát jelenti, amelyre bizonyíték, hogy a kifejezésekben gazdag magyar nyelv szólás-mondásaiban is inkább csak pozitív értelemben találkozni ezzel a szóval.

– Ezek a magas szintet képviselő szakemberek olyan kiemelkedő alkotást hoznak létre, ami magas értéket képvisel – mondta dr. Tordai ­Péter.

Bihall Tamás, az MKIK Oktatásért és képzési ügyekért felelős alelnöke úgy fogalmazott, hogy a most avatott mesterek az iparkamara szövetségesei abban, hogy vissza tudják állítani a szakmák becsületét Magyarországon.

Oklevelek „záporoztak”

Nyolc szakmában bizonyították tudásuk kimagasló szintjét azok a megyei szakemberek, akik átvették mesterokleveleiket ünnepélyes keretek között a megyei és az országos vezetőktől, dr. Tordai Pétertől és Bihall Tamástól. A legtöbb oklevelet az autószerelő-mesterek között oszthatták ki, összesen tizenkettőt. Az autóelektronikai műszerészek közül hárman vehették át az elismerést. Ezen kívül oklevelet kapott még a pincérszakma két képviselője, valamint egy-egy mestert avathattak a gázfogyasztó berendezés és csőhálózat-szerelés, a karosszérialakatos, a cukrászat, a szakács és a vendéglátás-szervezés szakmájában. Az oklevélátadó ünnepséget követően a megyei kamara elnöke, illetve az MKIK oktatásért és képzési ügyekért felelős alelnöke elhelyezte az úgynevezett mesterládában az idén felavatottak mesterkönyvét.

– Bízom benne, hogy a képzés a már dolgozó szakemberek számára is tudott új ismereteket és olyan szakmai fogásokat tanítani, amelyek az újdonság varázsát jelentették. Amikor a mesterek átveszik az okleveleiket, azt a papírt, amellyel igazolhatják, hogy a szakmájukat a legmagasabb szinten ismerik, új tudást fognak hozni a Nógrád megyei gazdaságba. Fontosnak tartom kiemelni, hogy napjainkban már nincs olyan szakma, amelyben a digitalizáció világa ne lenne meghatározó. Az iparkamara ebben is a lehető legtöbb segítséget nyújtja mind a szakembereknek, mind a most avatott mestereknek is – mondta Bihall Tamás.

Hozzátette: a mesterek együttműködését szeretné kérni a jövőben a vizsgáztatások területén. Ezek akár két–három napos kiesést is jelenthetnek a szakembereknek, de fontosak azért, hogy a leendő vizsgázók vállalati szakemberek előtt tudják bemutatni és bizonyítani tudásukat.

Dr. Szalai László, az autószerelő-mestervizsgabizottság elnöke és az autóelektronikaiműszerész-vizsgabizottság tagja bejelentette: az idei volt az utolsó vizsga, amelyen részt vett.

– Mesternek lenni szakmai és elméleti többlettudást, nagyobb gyakorlati ismeretet jelent. Olyan emberi tartást ad, ami mindig segítette a fejlődést. Ez a mostani vizsga csupán a jelen állapotfelmérése volt, de az élet nagyon gyorsan változik – tette hozzá dr. Szalai László, aki kiemelte, hogy a képzés kapcsán a mesterek olyan tulajdonságra is szert tehettek, amely segítségével képesek lehetnek lépést tartani a fejlődéssel.

Tóth Tibor autószerelő, Aranykoszorús mesteroklevelet vehetett át

Nem csak a frissen vizsgázottakat díjazták oklevéllel az ünnepség során: Tóth Tibor autószerelő, aki 43 éve gyakorolja szakmáját, Aranykoszorús mesteroklevelet vehetett át.

– Sok akadállyal és nehézséggel kellett szembenéznem az évek, évtizedek során, de a szakmám iránti szeretet végig ezen a pályán tartott. Úgy gondolom, ez a mai szakemberek életében is nagyon fontos – mondta. Elárulta azt is, hogy a motorok iránti szeretete és elkötelezettsége egész életét végigkísérte, hiszen négy fia közül kettő szintén autószerelő-mester.

Kiemelt fotónkon: Mesterleveleikkel a frissen vizsgázott szakemberek. Az okmányokat ezután a mesterládában helyezték el – Fotó: Hegedűs Márk, NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában