Helyi közélet

2017.08.23. 05:16

Szabadtéri színpadot avattak

fenyvesi

Őrhalom labdarúgópályáján, az öltözőépület előterében készült el nemrégiben az a szabadtéri színpad, amelyet a Szent István-ünnep felvezetéseként avattak fel ünnepélyes keretek között.

Hegedűs Henrik

Őrhalom. Ahogy a kivirult időben lassan gurultunk lefelé a falusiak által csak „Pást” néven emlegetett egykori legelőövezet, a mai sportpálya felé, már messziről hallottuk a hangos nevetéseket. Ahogy átlépdeltünk a kis patakon átívelő hídon, máris egy nagy kavalkádba csöppentünk bele, pedig még délután kettőt sem mutatott az óra. Oldalt kézművesek sora ült a vásársoron és fogadta a portékákat szemlélő, vagy éppen a különböző foglalkozások iránt érdeklődő embereket. Egy sudár lány mosolygott felénk, éppen végzett az arcfestéssel, élénk kék sáv húzódott orcájának bal felén, amely körkörös ívben folytatódott, egészem a szempárig és a homlokig. Távolabbról ostorok csattogása, lovak nyerítése és prüszkölése hallatszott, míg a tágas sátor alatt a padokon helyet foglaló nézősereg pillantása már a színpad felé vetült.

Ahol éppen helyi fiatalok szórakoztatták a publikumot. Saját kis színi összeállítást mutattak be, retró slágerek köré fonva a mondanivalót, jött a Csókkirály, alkalmi járgányba pattanva dalolták, hogy „Trabantba szállni élvezet”, és így tovább, hallatszottak a slágerek. Nemsokára a legkisebbek vették birtokukba az emelvényt, oktatójuk vezetésével népi játékokat, mondókát, többek között bújócskát adtak elő a gyerekek.

Miután megérkezett minden díszvendég, kezdetét vehette a hivatalos avatóünnepség. Farkas Egon, a település polgármestere lépett a mikrofonhoz, és először egy három évvel ezelőtti eseményt idézett fel: az öltözőépület felújítását köszöntötték ugyanitt, és már akkor tervbe vették, hogy egy olyan többfunkciós rendezvényközpontot alakítanak ki, amely kielégítheti nem csupán a helybéliek, hanem vendégeik sport – és szórakozási igényeit is. Ám ahhoz, hogy ezt megvalósítsák, sok gondot meg kellett oldani, például a terület megfelelő villamosenergia-ellátását, ezt tavaly végezték el, most pedig önerőből, illetve segítő kezek által, szakmunkások és közfoglalkoztatottak bevonásával elkészült a szabadtéri színpad, így hosszú évek elteltével újra méltó körülmények között tarthatják meg a falunapot.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Horváth Bertalan katolikus plébános szép gondolatokat osztott meg a hallgatósággal[/caption]

A polgármester hangsúlyozta, a fejlesztésekkel nem állnak le, már kijelölték a leendő tájház épületét, amelyeket majd hagyományőrző néprajzi kellékekkel töltenek meg, bográcsozó helyet létesítettek, utakat újítottak fel, és hamarosan elkészülnek a templombelső művészi freskói is. A területfejlesztési támogatásokon pedig pénzforrásokat szereztek az orvosi rendelő korszerűsítésére és a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer rendbetételére.

Ezután Balla Mihály országgyűlési képviselő emelkedett szólásra, aki kiemelte, egy helyi közösség összefogásának mindenütt akadnak szép példái, ez mondható el az őrhalmi szabadtéri színpad megépítése esetében is, hiszen az ilyen, a jövőnek készülő vívmányok egyértelműen utalnak arra az egyesült erőre, amely egy kis falu lakosságában lakozik, és érezze mindenki, jó itt lakni. Ha akarják az emberek, mindent megoldanak, és ez a létesítmény, illetve a hozzá fonódó falunap is kiváló alkalom, hogy a község megmutassa értékeit, kultúrkincseit, szerepvállalását a palóc hagyományőrzésben, a gyökerekhez való ragaszkodást. Teszik mindezt itt, Őrhalmon, védőszentjük, Szent István szellemében, a lépésről-lépésre való fejlődés jegyében – kapcsolódott megjegyzésével a nemzeti ünnephez a honatya.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Apróságok ropták a porondon[/caption]

Horváth Bertalan katolikus plébános szép gondolatait követően Balla Mihály és Farkas Egon közösen vágta el a nemzetiszínű szalagot, majd átadták a teret a falunapi műsorsorozatnak, amelyben először a József Attila Általános Iskola tanára, Ispán János szavalt el egy hazafias költeményt, majd következtek a fiatalok, a televízióból ismert, népdalénekes Haraszti ikrek.

Miközben az egyik sztárvendég, Csepregi Éva rázendített a közismert Neoton-slágerekre, mi távoztunk a helyszínről, hogy néhány óra múltán a mulatság egyre emelkedettebb hangulatába térjünk vissza. Már estébe nyúlt az idő és pár kövér esőcsepp is hullott a fejünkre, amikor egy felettébb érdekes és a nógrádi szíveket melengető előadás kezdődött a színpadon. Andi színjátszósai Szécsényből adtak elő egy musical-egyveleget, közte olyan híres művekből kínálva ízelítőt, mint az Egri csillagok, az Abigél, vagy az István a király. Erre a röpke félórára igazán érdemes volt még itt megállni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában