Kopaszodás

2018.02.17. 15:31

Sültkrumpli lesz az ellenszer?

Japán tudósok szerint egy élelmiszeriparban használt vegyület, az úgynevezett dimetil-polisziloxán jótékonyan hat a hajhagymacsírák újratermelődésére. Ezen összetevő megtalálható többek között a sültkrumpliban is, így akár a sokak által egészségtelennek tartott étel is megoldást nyújthat a kopaszodásra.

Palchuber Kinga

A világon emberek millió szenvednek hajhullástól, ám most japán kutatók azt állítják: megtalálták a kopaszodás ellenszerét. A tudósok egy olyan élelmiszeriparban használatos vegyületben – a dimetil-polisziloxánban – látják a megoldás kulcsát, amely a sült burgonyához használt olajban, a lekvárban, de még a rágógumiban is megtalál­ható. Az elvégzett tesztek során a „csodaszer” hatására a kísérleti egerek szőre visszanőtt, ezért a kutatók bizakodóak: e kivonattal felvehetik a harcot a hajritkulás ellen.

S mivel a gyorséttermi sült krumplit a legtöbben az egészségtelen táplálkozással helyezik egy lapra, utánajártunk: lehet-e valóság alapja annak, hogy akár a sült burgonyával is megakadályozhatjuk a kopaszodási folyamatot.

Ocskai Éva megyei hajgyógyász, az egyik zagyvapálfalvai szépségszalon mesterfodrásza érdeklődésünkre elmondta: egyáltalán nem hisz a sültkrumpli összetevőjének pozitív hatásában.

– Minden ehhez ha­sonló kivonat lényegében műanyag, nem természetes összetevő, tehát az emberi szervezetben sem tud megfelelően felszívódni. Kétlem, hogy a hajra bármilyen formában is jótékonyan hathat a vegyület. Amennyiben valaki a hajhullás tüneteit tapasztalja magán, az ne a közeli gyorsétteremben üsse el az időt, hanem azonnal forduljon szakemberhez!

A hajritkulás ugyanis megfelelő segítséggel való­ban megállítható folyamat – fogalmazott Ocskai Éva. A nógrádi megyeszékhelyen tevékenykedő hajgyógyász arról is beszélt, hogy a hajhullást elsősorban különböző belsőszervi gyulladások, bizonyos gyógyszerek szedése, a fejbőr megfázása, valamint a túlzott stressz is okozhatja.

Hozzátette: egy hajvizsgálat során elengedhetetlen a fejbőr ellenőrzése, ugyanis a haj onnan ered, abból táplálkozik. A bizonyos pontokról kiszedett hajhagymák formája és elváltozása pedig emellett mindig elárulja a haj állapotát, s a hajszálak felépítéséből is kiolvasható a tápanyagok hiánya.

– Miután megállapítottuk, hogy mi okozza a problémát, a vendégek személyre szabott kezelést kapnak. Első lépésként szükségszerűek a mélytisztító és fejbőrnyugtató kezelések, ugyanis fontos eltávolítani a fejbőrről az oda nem illő anyagokat, amelyek addig nem hagyták szabadon lélegezni a hajhagymákat – ismertette a szakember.

Emellett a kopaszodás késleltetésben vagy visszafordításában regeneráló argánolajos vagy hajnövekedést serkentő kezelések, speciális hajfürdő, és vitalizáló hajfeltöltő pakolások is segítséget nyújtanak.

– A kezelések során csak növényi eredetű termékekkel dolgozunk, amelyek természetes összetevői – a sült krumpliéval ellentétben – valóban jótékonyan hatnak a haj egészségére – fűzte hozzá.

Ocskai Éva hajgyógyász minden ötödik vendégénél tapasztal valamiféle hajproblémát, ám a különböző kezeléseknek köszönhetően – amennyi­ben a haj­hagyma még nem halt el végleg – két-három hónap után kézzelfogható­vá válik a pozitív hatású.

Kiemelt fotónk illusztráció, Pixabay

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában