Helyi közélet

2017.07.10. 05:37

Spirituális vezető, a béke szószólója

fenyvesi

XIV. Dalai Láma nyolcvankettedik születésnapját, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség megalapításának harmincadik, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Emléksztúpa fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepelték a múlt szombaton Taron, a Szabadító Buddha Anya Templomban, illetve közvetlen környezetében. A rendezvény a kora délelőtti órákban buddhista szertartással kezdődött, és késő délután prezentációval ért véget. Ez idő alatt számos programmal, előadással, továbbá egzotikus ételkóstolóval várták a helyszínre látogatókat. A nap folyamán ünnepélyes keretek között átadták az újonnan telepített, üzembe még nem helyezett szolár erőművet, amelyet Láma Csöpel meg is áldott.

Tar. Az ünnepségen elhangzott, hogy a Dalai Láma korunk egyik legnagyobb vezetőjének bizonyult.  Hatalmas erkölcsi tekintéllyel rendelkező alakját világszerte tisztelet övezi.

Az emberek – legyenek gazdagok vagy szegények, kövessenek bármilyen vallást – nagy spirituális vezetőként, a béke szószólójaként, valamint az egyéni értékek bajnokaként tisztelik és szeretik. Üzenete az együttérzésről számtalan szívet megérintett már, azokét, akiknek ő a remény, illetve az önbizalom forrása mai zavaros világunkban. Hangsúlyozták, nem túlzás azt állítani, hogy milliók életét változtatta meg, mert azok az értékek, amelyeket őszentsége támogat –megbocsátás, tolerancia, másokkal való törődés – valójában a belső erő, az önbizalom és a boldogság kulcsai, amelyeket ma mindannyian keresünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="993"] Nagy érdeklődés övezte Huszár Andrea Magdolna vetítettképes prezentációjátFotó: Vendel Lajos[/caption]

A rendezvény elején Láma Csöpel az egyetemes szeretetről, egymás elfogadásáról, valamint a végtelen, és határtalan együttérzésről, továbbá ezek nélkülözhetetlenségéről szólt néhány szívbe markoló szót, majd a Dalai Láma üzenetét is meghallgathatták a jelenlévők. Ezt követően Huszár Andrea Magdolna „Babba útján 108 napunk a Kárpát-Koszorún” című vetítettképes előadását élvezhették az érdeklődők, ezt követően pedig indiai táncbemutatóban is gyönyörködhettek. Ezeken kívül úti beszámolót is meghallgathattak a helyszínre látogatók, bemutatkoztak a buddhista közösségek, továbbá a fiatal zenészek, együttesek is a húrok közé csaptak. Eközben az újonnan telepített, üzembe még nem helyezett szolár erőművet ünnepélyesen átadták, amelyet Láma Csöpel meg is áldott. (Ezzel kapcsolatos részletes beszámolónkat későbbi lapszámunkban olvashatják.)

[caption id="" align="aligncenter" width="919"] Sokak lerótták tiszteletüket a születésnapját ünneplő Dalai Láma előttFotó: Vendel Lajos[/caption]

Az ünnepség a késő délutáni órákban dr. Danma Damdindorj „Mongol gyógyászatban alkalmazott gyógykészítmények ismertetése” című prezentációjával zárult.

A nap folyamán a gyermekeket különféle helyeken várták, ahol festéssel, rajzolással, kézműves foglalkozással, illetve a buddhista életmódsátor kipróbálásával tölthették el szabadidejüket.

A felnőttek megismerkedhettek a hagyományos tibeti ízekkel, a vajas teával, illetve a champa golyóval is. Lehetőségük volt kipróbálni a tibeti hangszereket, amelyeket a szertartások alatt használnak a gyakorlók.

A Tara Teaház mögött íjászkodni is lehetett, a templom alatti vetítőben pedig dharma filmekkel vártak minden érdeklődőt.

Ladányi Attila, a rendezvény egyik szervezője lapunk kérdésére elmondta: központukban már hosszú évek óta hagyománnyá vált, hogy megrendezik a Dalai Láma születésnapi ünnepségét. Ilyenkor a szokásosnál is jobban előtérbe helyezik az ő életét, munkásságát.

[caption id="" align="aligncenter" width="919"] Ámulatba ejtő indiai táncbemutatót is láthatott a közönségFotó: Vendel Lajos[/caption]

Hozzátette, igyekeznek olyan érdekes, és egyben különleges programokat szervezni, amellyel a környékről a helyszínre vonzzák azokat a „laikusokat” is, akik kevésbé mutatnak érdeklődést a buddhizmus iránt, de ismerik a Dalai Láma nevét, és szívesen eltöltenek egy kellemes napot a festői szépségű emlékparkban.

A rendezvényre nemcsak szűkebb hazánkból, hanem messzebbről is érkeztek vendégek. Múlt szombaton több százan megfordultak a Szabadító Buddha Anya Templomban, illetve festői szépségű közvetlen környezetében.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában