Balassagyarmat

2018.03.22. 12:59

Soron kívül végzik el idén a rágcsálóirtást

Az utóbbi hetekben megszaporodott lakossági bejelentések miatt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) balassagyarmati üzeme, valamint a városi önkormányzat soron kívüli patkányirtást végez a város szenny- és csapadékvíz-hálózatában március 26-tól, hétfőtől egy héten keresztül.

P. K.

Csach Gábor alpolgármester a Nógrád Megyei Hírlap megkeresésére elmondta: a jogszabály alapján a szennyvízhálózatot üzemeltetők évente kétszer kötelesek patkány­irtást végezni, amelyet Balassagyarmaton áprilisban és szeptemberben szoktak általában megvalósítani.

Hozzátette: az irtás azonban csak akkor hatékony, ha mindenki kiveszi a részét belőle. A városban ebből kifolyólag a DMRV a szennyvízhálózatban, míg az önkormányzat a saját kezelésében lévő csapadékvíz-hálózatokban hajtja végre hamarosan a szükséges munkálatokat.

– A fennálló probléma a hirtelen jött hideg mellett abból is ered, hogy a lakosság bizonyos része rendkívül sok élelmet juttat az illemhelyeken keresztül a szennyvízrendszerbe. Hatalmas mennyiségű élelmiszer akad fenn a szennyvíztelepi szűrőkön, s ez a sok étel vonzza a rágcsáló­kat, patkányokat, valamint azok túlzott elszaporodásához is vezet – fogalmazott az alpolgármester.

Az önkormányzat azt kéri: az irtásba a társasházak, a nagyobb üzemek és üzletek is kapcsolódjanak be, mivel össze­dolgozva sokkal eredményesebb lesz a kártevők visszaszorítása.

A fentebb említett lakossági gondatlanság miatt az üres ingatlanokban megbújó patkánycsaládok azonban bőséges eleségre lelhetnek a patkányirtás után is, amely újabb túlszaporodáshoz vezet. Ezért a város önkormányzata a Gyarmati Televízióval és a városi újsággal kampányt indít az ételmaradékok helyes megsemmisítése érdekében, valamint azért, hogy az érintettek ne a csatornába dobják az el nem fogyasztott étel­maradékaikat a jövőben.

Kiemelt fotónk illusztráció, Pixabay

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában