Helyi közélet

2017.08.21. 04:50

Sokadalom a jubileumi lepényfesztiválon

fenyvesi

Tízedik alkalommal rendezték meg a múlt hétvégén – pénteken és szombaton – nagy hagyománnyal rendelkező varsányi lepényfesztivált, amely az eltelt egy évtized alatt komoly, a megye határain is messze túlmutató érdeklődésre, hírnévre tett szert.

Varsány. Az esemény pénteken, késő délután a pásztói Athéné Alkotó Kör kiállításának megnyitójával kezdődött a Hagyományőrzők Házában. (Erről külön írásban számolunk be.) Este nyolc órától pedig LepényfestParty szórakoztatta az érdeklődőket, ahol Nia Even, valamint Taylor B. Pete biztosították a jó hangulatot.

Szombaton délben lepényszentelő szentmisén vettek részt a község lakó és a Varsányba látogató vendégek. A község parkjában 13 órakor kezdetét vette az estig tartó fesztiváli hangulat. Kanyó Judit polgármester köszöntötte a vendégeket, mások mellett Balla Mihály országgyűlési képviselőt, továbbá a Székelyföldről, Karácsonyfalváról és a lengyelországi Odmuchow testvértelepülésről érkezett küldöttségek tagjait.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Számos ízesítésben kóstolhatták meg a lepényt a vendégekFotó: Balog Violetta[/caption]

Balla Mihály köszöntőjében Szent István királyunk, illetve az államalapítás ünnepe kapcsán hangsúlyozta: az elmúlt időben bárhogy is alakult a magyarság története, bárhol is éljenek a világban honfitársaink, mi, magyarok összetartozunk. Ezt követően arról a kihívásról beszélt, amellyel napjainkban fel kell venni a küzdelmet: az Európát fenyegető népvándorlás megállításáról. Ezt keresztény gyökereink megőrzésével, hazánk védelmével tehetjük meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Nem volt megállás a színpadonFotó: Balog Violetta[/caption]

Az országgyűlési képviselő kitért arra is, Magyarországon, Nógrád megyében sokan vagyunk, akik szeretnénk tenni azért, hogy fejlődjön térségünk, fejlődjenek a falvaink. Ennek kapcsán elismerően szólt Varsány községről. Kiemelte: büszkék lehetünk a varsányiakra, hagyományaikra, s azokra az eredményekre, amit elértek. Végezetül azon reményének adott hangot, hogy a településen a jövőben is meglesz az az összefogás, amely napjainkban annyira jellemző az itt élőkre.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Az összetartozás is a rendezvény sajátjaFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Odmuchow küldöttségének a vezetője megköszönte a meghívást és a szívélyes fogadtatást. Elmondta, hogy a korábbi fesztiválokon is részt vettek, ami bizonyítja a két település gyümölcsöző kapcsolatát. Végül további sikeres együttműködést kívánt.

Ezt követően a szabadtéri színpadon – Kéri Istvám műsorvezetése mellett – kezdetét vette az estig tartó színes, látványos szórakoztató program. Elsőként Léna táncosai léptek a színpadra, majd bohócok szórakoztatták az ifjú nemzedéket. A Dirty Slippers koncertje után a Zenthe Ferenc Színház két művésze, Házi Anita és Erdélyi Gábor „Asszonykám adj egy kis kimenőt” címmel ismert örökzöld dallamokkal, s csipetnyi kabaréval teremtett remek hangulatot.  Ezután színpadra léptek a hastáncosok, majd a Cairo Együttes szórakoztatta a közönséget. Este motorosok tartottak bemutatót, majd a Lángoló Lagúna tűzzsonglőreié volt a főszerep.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Főszerepben a tűzzsonglőrFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Lepényfesztivál lévén, természetesen finomabbnál finomabb sütemények készültek Varsányban. Tisztartó Istvánné vezetésével egy öttagú csoport kétféle lepényt is készített, amelynek nagy volt a keletje, de a többi kemencében is készült az édesség. A túroson túlmenően számos ízesítést is megkóstolhattak a vendégek. Azonban egyéb finomságok is készültek: lehetett kapni töltött káposztát, a tábi vadásztársaság vaddisznópörköltet készített, az ilinyi hagyományőrző csoport pedig különféle derelyével kínálta a sokaságot.

A kézműves utcában termékek széles választéka között válogathattak az érdeklődők, de volt például arcfestészet, a hölgyek részére pedig sminkelés is. A gyermekek vidámparkban szórakozhattak.

– Nagyon jó a hangulat, beszélgetünk, sörözgetünk – vélekedett a szécsényi Prókainé Árvai Judit. Egyet értett vele Székely Albertné, aki a kiváló programok miatt minden évben ellátogat ide.

– Nagy szeretettel hívtak minket a varsányiak, és természetesen igent mondtunk. A jószomszédi viszonyt ápolni kell. Hoztunk rimóci túrós lepényt, malomkalácsot és képeslapokat a településünkről – fogalmazott Beszkid János, Rimóc község polgármestere.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Kelendő volt a finomságFotó: Balog Violetta[/caption]

És mit jelent a lepényfesztivál a helyieknek? Hagyományőrzést és összefogást – adta meg a választ Bárány Bertalanné.

– Örülünk, hogy ilyen színvonalas rendezvénynek ad otthont a falunk – fűzte tovább a gondolatot Kanyó Istvánné. A fesztiválon a férjével együtt részt vevő Lehoczki Bertalanné szerint pedig a rendezvény jó hírnevet biztosít a falunak, amire büszkék a rimóciak. Tegyük hozzá: joggal!

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában