Helyi közélet

2016.11.04. 07:16

Salgótarjániak a mosonmagyaróvári gyásznapon

fenyvesi

Történelmet írt október 26-án a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) Nógrád Megyei Szervezete. Salgótarjáni középiskolásokat utaztatott Mosonmagyaróvárra, abba a városba, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc idején ugyanúgy a fegyvertelen tömegbe lőttek, és ahol a mindennapi emlékezet – dacolva a tudósi tárgyilagossággal, hűvösséggel – ugyanúgy több száz halottról beszél, mint a nógrádi megyeszékhelyen. Október 26. Szigetköz központjában a helyi önkormányzat határozata alapján gyásznap, hasonlóan a salgótarjáni december 8-hoz.

[caption id="" align="aligncenter" width="1416"] A Mosonvármegyei Múzeum 1956-os kiállításán látható a salgótarjáni emlékfutás pólója is (Fotó: S. Janka Erika)[/caption]

Mosonmagyaróvár/Salgótarján. A tanulmányi kiránduláshoz az adta az alkalmat, hogy a Pofosz Nógrád Megyei Szervezete megvalósítási lehetőséget kapott egy közös 1956-os szellemi vetélkedőre a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton. A nyertes pályamunka eredményeként egy öt évvel ezelőtti gondolat valósulhat meg, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

[caption id="" align="aligncenter" width="1416"] Fotó: S. Janka Erika[/caption]

A kétnapos tanulmányút szerves részét képezte a sokat szenvedett két város középiskolásai szellemi vetélkedőjének. A felkészülést segítette, új ismeretekhez és személyes élményekhez juttatta a fiatalokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1416"] A város nevezetességeivel is megismerkedtek a résztvevők (Fotó: S. Janka Erika)[/caption]

Az úton Nógrád megye székhelye hét középfokú tanintézményének négy-négy fős csapatai vettek részt, kísérő, illetve felkészítő tanáraikkal, a Pofosz Nógrád Megyei Szervezetének, a hosszú utazásra egészségileg még képes tagjainak társaságában. Összesen negyvennégy személy vett részt a tanulmányi kiránduláson. S érdemes megemlítenünk, hogy a gyásznapi ünnepségen tiszteletét tette Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is, és a többi emlékezővel együtt koszorút helyezett el Rieger Tibor Golgota című szobránál.

[caption id="" align="aligncenter" width="1416"] A salgótarjáni középiskolások ugyanazt az utat járták be, mint amelyet 1956. október 26-án a határőrlaktanyához megtettek a fegyvertelen mosonmagyaróváriak (Fotó: S. Janka Erika)[/caption]

A magyar szabadság éve elnevezésű programsorozat keretében megvalósítandó középiskolás szellemi vetélkedő következő állomása a mosonmagyaróvári diákok salgótarjáni viszontlátogatása lesz december 8-án, az itteni gyásznapon. Ezután, december 12-én mind a két városban megrendezik a vetélkedőt, egyazon időpontban. A városi vetélkedők első három helyezettje képviseli majd települését a döntőben, jövő év február 25-én Budapesten, a Parlamentben.

(s-ok)

[caption id="" align="aligncenter" width="1416"] Emlékezés a Gyász téren Salgótarján Pofosz-tagjainak és középiskolásainak, illetve polgármesterének részvételével(Fotó: S. Janka Erika)[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában