Helyi közélet

2017.06.10. 04:56

Pünkösdi királynéjárás

fenyvesi

Sokszínű pünkösdi kavalkáddal találkozhattak azok az érdeklődők, akik az ünnep hétfőjén ellátogattak a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba.

[caption id="" align="aligncenter" width="1676"] A Vadóka néptáncosai pünkösdi királynéjárást is bemutattak[/caption]

Drégelypalánk. A jeles napon megelevenedtek a magyarság több tájegységének hagyományai, élükön persze a palócokkal. A balassagyarmati Vadóka néptánccsoport pergő lábú ifjai és leányai előbb a pünkösdi királynéjárás népszokását mutatták be, majd felcsíki és somogyi táncokkal szórakoztatták a szépszámú vendégsereget. A szintén az Ipoly-parti városból érkezett Csengettyűk együttes furulyaszóval kísérte az éneklést. A pataki Hegedűs Dorina előadásban ugyancsak népdalok hangzottak fel, míg Csetneki Hanna és tanítványai somogyi, szatmári és palócországi dallamokat szólaltattak meg citerán.

[caption id="" align="aligncenter" width="1676"] Csetneki Hanna (balról) és tanítványai citerajátékkal szórakoztatták a közönséget[/caption]

A műsor végeztével a gyerekek teljesen birtokukba vették a kiállítótér udvarát. Török-magyar közelharcot vívtak fakardokkal, ami aztán egy zokni-csatás ostromjátékká szélesedett ki, akinek pedig kedve szottyant, belebújhatott a középkori nemesi viseletbe is.

H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában