Helyi közélet

2016.11.02. 10:10

Példaértékű erkölcsi és szellemi hagyaték

fenyvesi

A rétsági kettős szobor avatása mellett Felsőpetényben, a házi őrizet helyszínén is megemlékeztek vasárnap Mindszenty József bíborosról és kiszabadítójáról, Pallavicini (Pálinkás) Antal posztumusz ezredesről.

 

Felsőpetény. A dr. Beer Miklós váci megyéspüspök által a helyi katolikus templomban bemutatott szentmisét követően, az Almássy-kastély északi homlokzatánál található emléktábláknál Benyusovics Ervin, a község polgármestere mondott beszédet.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Benyusovics Ervin polgármester (balra) mondta az emlékbeszédet[/caption]

Ebben kifejtette, hogy a főpap minden tőle telhetőt megtett embertársaiért, az elesettekért és kitaszítottakért, és kompromisszumok nélkül vette vállára a haza becsületével járó felelősség minden terhét. Emberi példája, szellemi, erkölcsi hagyatéka méltó arra, hogy történelmi emlékezetünkben a legkiemelkedőbb helyekre kerüljön, de ez a jó példa csak akkor válik mindenki által követhetővé, ha ismertté, felmutathatóvá, elfogadhatóvá és vonzóvá tesszük, és az utókor is csak így értheti meg igazán, hogy ha mindenki hallgat, valakinek akkor is szólnia kell.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Az emlékhelyet elhalmozták a koszorúk[/caption]

A polgármester kiemelte, Mindszenty József igaz ember volt a legigazabbak közül, és a legszabadabb azok közül, akik a huszadik század vérzivataraiban hazánk lelki vagy politikai vezetői voltak. Nem a hatalom kényszeréből, hanem szabad akaratából cselekedett, nemzetét tettben és gondolatban sohasem árulta el, kimondta, amit helyesnek tekintett, az emberség, a hazafiság, a lelkiismeret parancsát követte akkor is, amikor a nyilasok ellen kellett fellépnie, vagy a nép pártjára állva a kommunistákkal szemben emelt szót.

Benyusovics Ervin végezetül hangsúlyozta: a bíboros alakja eggyé vált a nemzet sorsával, a szabadsággal és minden igaz emberével, életműve sérthetetlen egységben marad fenn a végtelen időben.

A rövid megemlékezést koszorúzás zárta.

 

Hegedűs Henrik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában