Helyi közélet

2016.08.19. 04:01

Pályázatból fejlődik a tanya

fenyvesi

Árpád-kori településre látogattunk el a napokban, Nemtibe, ahol Széll Istvánné polgármesterrel beszélgettünk. Örömmel számolt be a 2015 áprilisától tulajdonukban lévő birkanyájról és a tanyájukról, amelyet egy – a Belügyminisztérium által, közfoglalkoztatásban kiírt – pályázaton nyert a község.

Nemti. A pályázat célja az volt, hogy minél több foglalkoztatott legyen a térségben, több munkalehetőség nyíljon az arra rászorulóknak is. A polgármester asszony örömmel nyugtázta, hogy a múlt évben megnyerték a pályázatot, amelynek elbírálása egyedi volt, mert meghaladta a húszmillió forintos támogatást. Nemti község a sikeres pályázat után száz birka gazdájává vált, az állományból 98 anyajuh és kettő kos volt. Jelenleg a birtokon a szaporulatból már húsz darab jerke is van.

Széll Istvánné a tanyára is elkísért minket, ahol a kedves munkások is csatlakoztak hozzánk, és megmutatták a tanya állatait. A teleken jelenleg öt közfoglalkoztatott dolgozik, változó munkabeosztásban. A munkások feladata többek között a tanya rendben és tisztán tartása, kaszálása, az állatok etetése.

Széll Istvánné külön hangsúlyozta, hogy a tanya munkásai szívvel-lélekkel dolgoznak, lelkiismeretesen foglalkoznak a jószággal és a tanya rendjével is. A birtok működése mindenekelőtt a birkák szaporulatából ered, bár a polgármester asszony gondolkodik egyéb bevételi forrásokban is, mint például sajt készítése és annak továbbértékesítése. Ennek megvalósítása azonban – sajnos – akadályokba ütközik, ugyanis az anyajuhok fejéséhez igazi szakemberekre van szükség, ezt a feladatot viszont közfoglalkoztatásból nem lehet megoldani. A tanya működése szerencsére így is nyereséges, hiszen a tavaly tavaszi kezdetektől egészen mostanáig közel két és félmillió forint bevételt hozott a kis településnek!

A telekről tudni kell, hogy 4,2 hektáros, és három akol található rajta, amelyből az egyik teljesen felújított állapotban van már. Az önkormányzatnak 11 hektár földterület van a tulajdonában, de ez annyira „szanaszét” van, hogy legeltetésre vagy kaszálásra alkalmas ugyan, de szántóföldi művelésre nem. Az önkormányzat célja az, hogy ilyen, vetésre alkalmas földterületet is birtokba vehessen. Mivel minden pályázat célja az, hogy a község önellátó legyen, így az önkormányzat nem bérelhet földterületet az ügy érdekében. Az egyik helyi földtulajdonos viszont szívesen biztosít hét hektárnyi földet az önkormányzat javára.

Azt is meg kell említeni, hogy sok év várakozás után uniós pályázati és hazai forrásokból végre elkészült egy vadonatúj útszakasz is, amelynek köszönhetően az útviszonyok is sokat javultak. A felújítás mindig nehézségekkel, akadályokkal jár, de a Kossuth utca lakói végre újra nyugodtan alhatnak, és az út minősége is kifogásolhatatlan lett – nyugtázta Széll Istvánné látogatásunk végén.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában