Helyi közélet

2017.08.24. 05:18

Ötvenéves testvériség

fenyvesi

Meghitt pillanatokat is tartogatott a községben a nemzeti ünnep alkalmából tartott bearatási ünnepség. Magyarnándor és a határfolyó túlpartján fekvő Ipolynék fél évszázados testvéri kapcsolatát köszöntötte, és újabb ötven esztendőre elköteleződtek egymás mellett.

Magyarnándor. A bearatási ünnepet hagyományőrzők fellépése, népdalénekes és néptáncos bemutató vezette fel, majd az est szónoka, Tácsik Bálint, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának földművelésügyi osztályvezetője mondta el beszédét. Ebben azt hangsúlyozta, hogy augusztus huszadika ne kegyelettel teljes, bús emlékezést jelentsen számunkra, hanem a dönteni tudás, a béketeremtés, az Európához tartozás, a megújulás, vagyis a bizakodás, a jövőbe vetett hit maradéktalan diadalát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Sándor István magyarnándori polgármester (jobbról) átadja a Magyarnándorért díjat Hrubik Bélának, Ipolynyék első emberénekFotó: Galbács Tamás[/caption]

Szent István példája minden magyar ember előtt ott álljon: a nyugati kereszténység felvétele, a feudális államszerkezet tartópilléreinek lehelyezése, a vármegyerendszer, vagyis a világi közigazgatás kiépítése, a hadsereg megszervezése, a törvénykezések mind-mind olyan vívmányok, amelyek máig hatnak és az utókor tisztelgésére méltóak.  Ezt a művet a későbbi uralkodóknak már csak tökéletesíteni kellett, úgymond csiszolni a gyémántot, az örökül hagyott ékszert. Ma is megfontolandóak az Intelmekben megfogalmazott szavai az uralkodói erényekről, amelynek kulcsfogalmai a béke, az alázat, a szelídség, a türelem, a bölcsesség, a hit megtartása és terjesztése – emelte ki az osztályvezető. Végül említést tett Darányi Ignácról, a kiegyezés utáni korszak neves földművelésügyi miniszteréről, akihez az aratóünnepek országos bevezetése köthető, valamint néhány adatot ismertetett a Nógrád megyei betakarítási eredményekről.

Miután Vagyóczky József esperes megáldotta az új kenyeret, Sándor István, a település polgármestere átadta a „Magyarnándorért” díjat Hrubik Bélának, Ipolynyék első emberének, kifejtve, hogy egész Nógrád megyében szinte példa nélkül áll az Ipoly két partján található községek ilyen mély és tartós kapcsolatainak ápolása, és 1967 óta folyamatosan munkálkodnak az idegen országba szakadt magyarokkal való testvériség megőrzésében és továbbvitelében. A két polgármester ezután további fél évszázadra megpecsételte az együttműködést.

A hivatalos részt követően kezdetét vette a szórakoztató műsor, amelynek sztárvendége Peter Sramek volt.

Hegedűs Henrik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában